Politik

API-ekonomin: datorprogrammeringen förändras: GitHub, StackOverflow och nu Runnable.

Bilden är klickbar

Förr i världen när man programmerade så satt man vid ett skrivbord framför en stor och klumpig datorterminal, omgiven av en mängd manualer och datorböcker, istället för som idag varsomhelst med sin lilla lätta , men dyra, MacBook Air.

Men programmering var tidigt en social verksamhet, och med det tidiga Internet kom de elektroniska anslagstavlorna, BBS-en, som hade sin storhetstid från början av 1980-talet till slutet av 1990-talet, där man kunde kommunicera med andra datorentusiaster över stenåldersmodem.

Nu för tiden är det ingen som läser datormanualer och även datorböckerna håller på att försvinna eftersom all information finns att hitta ute på nätet.

Programmering håller på att förvandlas från att skriva ny kod till att återanvända redan existerande kod som man hittar och modifierar efter sina egna behov. Och det behovet har mötts av bl.a. det kända kodhotellet GitHub för öppen, men även för stängd kod. Där man kan ladda ner öppen kod, modifiera och återanvända den.

Om man vill så kanske man kan säga att GitHub är rätt likt Wikipedia, men för datorkod.

Vi har fått ett nytt modeord, API-ekonomin, som syftar till att programutvecklare idag skapar sin kod för att den ska kunna återanvändas, inkluderas och bäddas in så lätt som möjligt.

Dagens programutvecklare fokuserar på att skapa användbara gränssnitt,Application Programming Interface , eller eller Software Developer Kit, SDK, som gör det möjligt att enkelt lägga in data från t.e.x. Twitter på en blogg eller hemsida.

Orsaken till Facebooks makalösa framgång är t.ex. att man tidigt skapade en SDK som andra kunde utnyttja för att integrera Facebooks sociala funktionalitet i sina egna program. Datorspelsföretaget Zynga i San Francisco är t.ex. helt och hållet baserat på Facebooks sociala API.

Michael Carney skriver på Pando Daily om en ny aktör på den allt populärare API-ekonomin, Runnable raises $2M to fix the code discoverability problem for developers

The way we write code is changing. No longer do most developers spend the bulk of their time creating new code from scratch. Instead, they largely combine existing open source code, third-party APIs, and other off-the-shelf bits to create new products. This shift from “build” to “assemble” has created a demand for entirely new tools and workflows.

Runnable (fka, CodeNow) launched into public beta less than one month ago to provide developers a central hub for easily finding and implementing reusable code and make it executable within a Web-based environment. Today, the company announced the close of a $2 million Seed round led by Sierra Ventures, …

Runnable is not the first online code repository or developer community to be created. GitHub and StackOverflow are well established and have solved dozens of recurring problems for developers and technology companies. But none of these existing solutions addresses the discoverability issue, and that’s where Runnable hopes to create value.

Beyond discoverability, Runnable offers developers a Web-based environment in which this code can be executed – which is by no means an easy task.

Det är möjligt att Runnable kommer att bli framgångsrikt, men jag tvivlar litet på det. API-ekonomin håller på att bli en ny stor grej, som Web 2.0, Datormolnen eller t.o.m Big Data.

StackOverflow och GitHub tillhandahåller gratistjänster som är svåra att slå. För att lyckas måste Runnable bygga något helt nytt. Vilket man också försöker genom att tillhandahålla virtuella avbildningar som användarna lätt kan använda.

Jag vet inte, vi får se. Men håll ögonen på API-ekonomin, vi kommer att få höra mycket mer om den framöver.

Pressklipp:
Ny Teknik,Yle,Prata Javascript med Amazon

[tags]Koding, Programmera Datorer, Lär dig programmera datorer, Silicon Valley programmering [/tags]