Politik

Från Merkel till Stefan Löfven, hur och varför NSA vänder ut och in på svenska och europeiska politiker

När någon kändis dör så brukar tidningarna omedelbart slå upp deras biografier efter bara några timmar. Hur kan dom göra det? Svaret är enkelt. Dom har ett speciellt arkiv med färdigpackade dödsrunor som uppdateras kontinuerlig. Det är bara att lägga till dödsdatumen så är det att tuta och köra. Till dödsrunan fogas ofta en lista på ännu levande människor som man kan intervjua. Som i fallet med Ulf Linde som dog medan jag var i Sverige.

Där i ett nötskal har vi en analogi till varför NSA och dess systerorganisationer kontinuerligt massavlyssnar tiotusentals politiker över hela världen. Inte för att använda när dom dör utan för att använda om de skulle komma till makten.

Då är det viktigt att veta vad man har dom och vad man kan vänta sig av dom. Och vad man kan avslöja om dom man inte vill ha vid makten.

Mark Mazzetti och David E. Sanger skriver i New York Times om NSA:s arbetsmetoder mot världens politiker: Tap on Merkel Provides Peek at Vast Spy Net

It was not obvious to the National Security Agency a dozen years ago that Angela Merkel, a rising star as the leader of the Christian Democratic Union, was a future chancellor of Germany.

But that did not matter.

The N.S.A., in a practice that dates back to the depths of the Cold War and that has never ended, was recording her conversations and those of a range of leaders in Germany and elsewhere, storing them in databases that could be searched later, if the need arose. It is unclear how often they searched the databases for her conversations, if at all.

But once she became the country’s leader, everything she talked about on her personal cellphone — like her support of the Afghan war, the efforts of European allies to halt Iran’s nuclear program, and Germany’s central role in quelling the European financial crisis — took on greater importance for the American eavesdroppers.

Obama-regeringen är säkert förbluffade över att någon skulle kritisera dom för ett sådant förfarande, som i deras ögon hjälper USA att bevara världsfreden och lära sig om sina allierade.

Det är viktigt att förstå att insamlingen och klassificeringen sker automatiskt. Det kan ta veckor, månader och år utan att någon ens tittar på materialet. Men sen utses plötsligt Stefan Löfven som Socialdemokraternas ledare
och en potentiell statsministerkandidat. Och vips kan någon inom USA:s utrikesförvaltning eller t.o.m. presidenten, begära fram allt man har om Stefan Löfven.

Då kör man automatiska kompilationsprogram som vaskar igenom hela den väldiga skörd man har samlat in om Stefan Löfven och sammanställer det i kortfattat läslig form. Är han för oss eller mot oss? Var står han i olika frågor som är av intresse för USA? Hur kan vi påverka honom? Vilka människor ingår i hans sociala nätverk. Hur kan vi sätta press på honom om vi skulle behöva? Och vad kan vi läcka om honom ifall vi inte vill att han ska vinna nästa års riksdagsval?

Och vi kan ta för givet att materialet innehåller data från intrång man har gjort i olika svenska databaser. Kanske även, som vi nu kan misstänka, svenska sjukjournaler.

Förr i tiden så frågade man sin Stockholmsambassadör vad denne tyckte om Stefan Löfven, plus USA-vänliga svenskar och amerikaner som hade träffad honom. Det gör man säkert fortfarande. Men idag är det mindre viktigt eftersom man har kilometervis med förstahandsinformation lagrade i NSA:s gigantiska databaser som man snabbt kan sammanställa. Man kan t.ex. köra en fråga: “Stefan Löfven och Palestina” för att se precis var han står i den frågan. Eller “Stefan Löfven och amerikanska politiker” för att se vilka amerikanska politiker som har träffat honom. Ett annat sök skulle kunna vara “Stefan Löfven och amerikanska politiker om Ryssland sedan 2012” för att få fram vilka amerikanska politiker som Stefan Löfven kan ha pratar om Ryssland med.

Plus givetvis foton, videon, radiointervjuer mm.

Så är det idag, så kommer det att förbli. Det är bara att acceptera det.

Pressklipp:

Lavabit-grundarens nya NSA-säkra tjänst,Finland avslöjar storspionage,John Kerry om NSA: Vi har gått för långt

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA, NSA Stefan Löfven [/tags]