Politik

IT-företagen i Silicon Valley i kapprustning datasäkerheten mot NSA

Efter de senaste avslöjandena att NSA först har tvingat de ledande IT-företagen att dela med sig av sina data för att sen i hemlighet gått in och helt sonika kapad alla data som flyter genom företagens massiva kabelnätverk, så jäser det inom IT-industrin här i Silicon Valley.

Man har nu startat en kapprustning mot president Obamas NSA där man snabbt lägger till ett antal säkerhetsåtgärder samtidigt som man får anta att NSA minst lika snabbt gör allt dom kan för att forcera de nya hindren.

Det här är en synnerligen märklig historia som för alltid kommer att förändra hela det öppna samhället inte bara i USA utan även i EU.

Claire Cain Miller skriver i New York Times: Angry Over U.S. Surveillance, Tech Giants Bolster Defenses

Google has spent months and millions of dollars encrypting email, search queries and other information flowing among its data centers worldwide. Facebook’s chief executive said at a conference this fall that the government “blew it.” And though it has not been announced publicly, Twitter plans to set up new types of encryption to protect messages from snoops.

It is all reaction to reports of how far the government has gone in spying on Internet users, sneaking around tech companies to tap into their systems without their knowledge or cooperation.

What began as a public relations predicament for America’s technology companies has evolved into a moral and business crisis that threatens the foundation of their businesses, which rests on consumers and companies trusting them with their digital lives.

So they are pushing back in various ways — from cosmetic tactics like publishing the numbers of government requests they receive to political ones including tense conversations with officials behind closed doors. And companies are building technical fortresses intended to make the private information in which they trade inaccessible to the government and other suspected spies.

Craig Timberg och Ellen Nakashima skriver i Wahington Post om hur IT-industrin nu börjar protestera mot president Obama och hans regering:
Amid NSA spying revelations, tech leaders call for new restraints on agency

The tone of industry reaction to the NSA revelations has grown more aggressive since the first stories appeared in The Washington Post and Britain’s Guardian newspaper in June. Companies that initially were focused on defending their reputations gradually began criticizing the government and challenging it in court. Some companies also have worked to harden their networks against infiltration.

A turning point came with Thursday’s Post revealing an NSA program that collects user information from Google and Yahoo as it moves among data centers overseas. To some, this amounted to a degree of intrusiveness that, though speculated about by privacy activists, was beyond what many in the industry thought possible.

Amid NSA spying revelations, tech leaders call for new restraints on agency

Det är knappast troligt att vare sig president Obama eller NSA kommer att göra några större eftergifter i den här frågan som Obama har gjort till sin egen. Mer troligt är att IT-företagen nu kommer att göra det så svårt som man överhuvudtaget kan för NSA och Obama-regeringen att träng sig in i deras databaser.

En sak är redan klar. President Obamas vurm för massavlyssning har redan gjort att amerikanska IT-företag kan kyssa den väldiga kinesiska marknaden adjö.

Men det verkar vara ett pris som han är beredd att betala.

Pressklipp:
NSA tar sig in hos Google och Yahoo,Lavabit-grundarens nya NSA-säkra tjänst,John Kerry om NSA: Vi har gått för långt,Sverige blir allt mer utpekat av Snowden,

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]