Politik

Mer detaljer om hur president Obama använder NSA för att spionera på världspolitiker

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Först en artikel från dagens Los Angeles Times: Troubling disclosures are likely to change how the NSA does its spying
Revelations about National Security Agency snooping on foreign allies and domestic tech giants is expected to lead to new limits on American spying.

After decades of pushing the boundaries of electronic espionage, the National Security Agency finds itself exposed as never before, and the anything-goes ethos of secret surveillance may never be the same.

New limits on America’s global surveillance operations are almost certain thanks to leaks from former NSA contractor Edward Snowden showing that the spy agency eavesdropped on dozens of foreign leaders, including German Chancellor Angela Merkel and other close allies.

“This is going to change the way the NSA does business for decades to come,” said Stewart Baker, a former NSA general counsel who writes frequently about intelligence matters.

Precis hur stora inskränkningar som kommer att ske i NSA:s världsomfattande massavlyssning återstår att se. Men läckorna om precis hur president Obama använder NSA:s avlyssning fortsätter i en strid ström.

Scott Shane skriver i New York Times om hur presidenten förses med avlyssnat material om de politiker och statsmän som han ska träffa, så att han vet vad de tänker säga innan diskussionen börjar: No Morsel Too Minuscule for All-Consuming N.S.A.

When Ban Ki-moon, the United Nations secretary general, sat down with President Obama at the White House in April to discuss Syrian chemical weapons, Israeli-Palestinian peace talks and climate change, it was a cordial, routine exchange.

The National Security Agency nonetheless went to work in advance and intercepted Mr. Ban’s talking points for the meeting, a feat the agency later reported as an “operational highlight” in a weekly internal brag sheet. It is hard to imagine what edge this could have given Mr. Obama in a friendly chat, if he even saw the N.S.A.’s modest scoop. (The White House won’t say.)

But it was emblematic of an agency that for decades has operated on the principle that any eavesdropping that can be done on a foreign target of any conceivable interest — now or in the future — should be done. After all, American intelligence officials reasoned, who’s going to find out?

Vi kan vara rätt säkra på att Obama på samma sätt fick reda på precis vad Fredrik Reinfeldt ville tala om långt innan han landade på Arlanda.

Det mest intressanta i störtfloden av avslöjanden kanske är alla de knep och den avancerade teknologi som NSA använder för att bryta sig in i datorsystem som man hittills har trott är helt säkra. Att den svenska regeringen läcker som ett såll kan vi vara ganska säkra på. Carl Bildt har t.ex. i flera år använt DropBox.

Men massavlyssningen sker också av lokala myndigheter och även av företagen. Som t.ex. nu kan övervaka hur du går omkring i deras affärer och vilka varur du intresserar dig av. Och givetvis så övervakas allt du gör på nätet, information som samlas in av Google och Facebook och som sen, som vi nu vet, slussas direkt in till NSA.

Men NSA är inte den enda faran här. Även FRA avlyssnar oss, säkert betydligt mer än vi vet. Och detsamma kommer snart att ske i de affärer där vi handlar, med myndigheterna i de städer där vi bor, överallt.

Det är den nya världen helt enkelt. Det går inte att stoppa.

Pressklipp:
NSA tar sig in hos Google och Yahoo,Lavabit-grundarens nya NSA-säkra tjänst,Norskt och danskt NSA-samarbete,

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]

One thought on “Mer detaljer om hur president Obama använder NSA för att spionera på världspolitiker

  1. Christer W

    Lennart, allt går att stoppa eller undvika . Jag skulle tro att redan nu sitter enskilda och grupper runt om i världen som jobbar att kringgå de olika statssystemen.
    En intressant grej i dag är att många yngre skippar smartfon och skaffar sig enkla mobiler. De har insett att smartfons är en möjlighet till att övervakning.

Comments are closed.