Politik

På gott och ont: San Francisco gentrifieras och de sociala klyftorna ökar.

San Francisco har alltid varit en av USA:s och världens vackraste städer. Det har också varit en stad där man inte behöver vara bland USA:s rikaste en procent för att kunna leva. Men i takt med att allt fler startupföretag i Silicon Valley börsintroduceras och dalen fylls av mångmiljonärer så genomgår San Francisco en förändring som inte enbart är positiv. IT-företag som Twitter kan diktera sina egna villkor för att etablera sig i San Francisco, vilket betyder att dom liksom IT-företagen söderut i Silicon Valley inte behöver betala skatt.

Samtidigt som människor som har bott i San Francisco hela sina liv men som inte jobbar inom IT-industrin tvingas flytta för att ersättas av unga IT-ingenjörer som har råd att betala de hutlösa priser som nu krävs för att kunna bo i San Francisco.

Andres S Ross skriver i San Francisco Chronicle: Plenty of upscale housing in S.F.’s Upper Market

While some of the biggest recent changes in San Francisco have occurred South of Market and Mid-Market, the commercial strip stretching from Octavia Boulevard to Castro Street, known as Upper Market, is also undergoing a transformation. An outgrowth of the six-year Market & Octavia Area Plan, the housing and retail developments – with more to come – have dramatically altered Upper Market’s skyline as well as the neighborhood below.

“The changes have been in the pipeline for some time, but now you see them, the difference is palpable,” said Dan Safier, founder and president of Prado Group, which developed the Market and Dolores project in what used to be the S&C Ford showroom and is now called 38 Dolores.

“It’s exciting to see underutilized gas stations and car dealers and holes in the ground turn into vibrant new places for people to live and shop,” Safier said.

But the changes come, literally, at a price. Rents at 38 Dolores range from $2,950 a month for a studio and $3,500 for a one-bedroom to $8,100 for a three-bedroom.

Det här är en ofrånkomlig utveckling och inte helt negativ, eftersom gamla nedslitna områden nu byggs om i modern stil.

Men det leder samtidigt till en allt mer märkbar segregation mellan rika och fattiga i området. Den som inte jobbar inom IT-industrin tvingas flytta ut. Och det betyder lärare, poliser, sjuksköterskor, butiksbiträden, alla dom människor utan vilket ett samhälle som det i Silicon Valley inte kan klara sig.

Pressklipp:

[tags]Startupföretag San Francisco, SOMA, South of Market Street. IT i San Francisco, IT företag i San Francisco [/tags]