Politik

Tokyo i Kalifornien: bo i en mikrovåning i det allt dyrare San Francisco

Att det finns mikrovåningar i Japan är något man lätt kan upptäcka om man surfar runt på webben. Det finns en hel genre med videon om pyttesmå japanska våningar på YouTube.

Men att mikrovåningar nu också börjar uppenbara sig i allt större omfattning i San Francisco, det visar vart staden är på väg. Nämligen att IT-företagens makalösa framgångar har lett till att San Francisco nu gentrifieras i allt snabbare takt.

Och det betyder på enkel svenska att hyrorna blir allt dyrare och att de som inte tjänar IT-löner också måste bo i allt mindre lägenheter.

Carolyn Said skriver i San Francisco Chronicle:Micro-apartment developments on rise in S.F.

Kayla Smith, 35, has been out of college for years, but she’s returned to dorm-style living in an apartment the size of a one-car garage in a brand-new building in San Francisco’s Tenderloin.

“It’s the price you pay for living in San Francisco,” she said. She winnowed her possessions to the bare minimum when she moved into the 279-square-foot (27,6 kvadratmeter) space in September, paying $1,850 a month for the convenience of living blocks from work amid the emerging Mid-Market area.

Urban planners and San Francisco leaders say smaller units help tackle the city’s housing shortage and rising rental costs.

Vi måste tänka i nya banor för att kunna tillhandahålla bostäder för vår befolkning, säger San Franciscos distriktsadministratör (en av 11) Scott Wiener, som sponsrade lagstiftningen förra året att tillåta “mikro-lägenheter” på 220 kvadratmeter inklusive badrum, kök och garderob. Staden var överens om att 375 mikro-enheter kan byggas som ett test, 120 är nu på gång i Mid-Market-området.

Under tiden byggs mängder med nya våningar på 37 kvadratmeter eller mindre – inte tekniskt mikro men fortfarande ganska små. Som jämförelse är de flesta enrumslägenheter på mellan 46.5 och 55,7 kvadratmeter.

Och för den som undrar så är det det magiska bandet Shonen Knife som sjunger Top of the World.

Pressklipp:
SvD,VK

[tags]San Francisco, Mikrovåningar i San Francisco, Våningar i San Francisco [/tags]

One thought on “Tokyo i Kalifornien: bo i en mikrovåning i det allt dyrare San Francisco

Comments are closed.