Politik

Nej Emil Källström,Fredrik Lagergren och Per Ödling, ett MOOC-baserat “University of Sweden” är tyvärr dödfött.

Udacitys Sebastian Thrun

MOOC-rörelsen fick sin början på hösten 2011 när Googles forskningschef Peter Norvig och hans kollega Sebastian Thrun gav en kurs i artificiell intelligens på Stanford. Det nya var att kursen också sänder på webben och följdes av 100 000 studenter från hela världen.

MOOC, som står för Massive Open Online Courses eller webbaserade kurser helt enkelt, tog världen med storm. Plötsligt skulle lärare från USA:s ledande universitet kunna undervisa hundratusentals studenter från jordens alla hörn, helt gratis. Bara tanken fick riskkapitalet att ta notis och pumpa $20 miljoner i startupkapital i Udacity och hela $65 miljoner i dess systerföretag Coursera, också det från Stanford.

Men det gick inte riktigt så som man hade hoppats: Är MOOC-eran redan över? Webb-baserade kurser på nätet får välbehövlig konkurrens.

De allra flesta av studenterna som började en kurs hoppade snart av, jag har själv talat med dom som har gjort det. Formatet är tråkigt, opersonligt, nätuppkopplingen är inte alltid den bästa, speciellt inte i det bredbandshämmade USA, och till skillnad från riktiga universitet så har man ingen att diskutera vad man håller på att lära sig med.

Och bakom hela hajpen låg den stora frågan. Hur skulle riskkapitalet tjäna pengar på de här kurserna som skulle vara gratis?

Nu har Emil Källström, riksdagsledamot (C), Fredrik Lagergren, vd KTH Executive School och Per Ödling, professor vid Lunds Universitet skrivit en artikel på DN Debatt om att de vill att Sverige ska satsa på
MOOC: Starta University of Sweden – ett svenskt nätuniversitet

Bokstavskombinationen MOOC står för Massive Open Online Courses (massiva öppna onlinekurser). MOOC förändrar i dag vår högre utbildning i grunden. Lärosäten som Harvard och MIT lägger ut hela kurser, inklusive föreläsningar och tentamen, fritt på internet. Kurser som fram till nyligen var reserverade för ett exklusivt fåtal i världen är i dag öppna för alla som vill och som har tillgång till en internetuppkoppling. Denna utveckling är blott i sin linda.

University of Sweden blir en ren utbildningsinstitution. Det kan med fördel byggas upp via ett samarbete mellan ett antal av de befintliga svenska universiteten och högskolorna. University of Sweden förpackar och förmedlar utbildningar som huvudsakligen består av kurser från dagens lärosäten. Detta innebär en drivkraft för utveckling och spridning av de verktyg och metoder som den nya tekniken möjliggör.

MOOC-kurser har börjat användas som ett lågkostnadsalternativ för att lära inkommande lågkvalificerade studenter på San Jose State University här i Silicon Valley. Mer om det experimentet längre ner i det här inlägget. Knappast det grandiosa mål som Sebastian Thrun och Daphne Koller hade i tankarna när de började det här experimentet.

Ett problem med MOOC är att dom inte är anpassade till dagens mobila studenter som flockas till sajter som Khan Academy med korta och underhållande videosnuttar som kan konsumeras på SL-tåget eller bussen.

Det är så som dagens unga kommer att använda webbkurser. Inte timslånga kurser sittande framför ett skrivbord med stationär dator, utan kort-korta kurser i mobilen.

Så Emil Källström, Fredrik Lagergren och Per Ödlings förslag om att Sverige ska satsa på ett MOOC-universitet är tyvärr inte realistiskt. Bättre då att satsa på något som mer liknar Khan Academy än Udacity.

Men även det kommer att bli tufft. Såna här projekt blir alltid dyrare än man skulle tro. varifrån ska Emil Källström, Fredrik Lagergren och Per Ödling få de nära $100 miljoner dollar som det kommer att kosta att starta deras universitet? Det är inte omöjligt att dom hoppas på riskkapital som sen kan återbetalas med skattepengar.

Betydligt bättre då att investera i dagens existerande universitet, speciellt med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten. Och om man vill använda MOOK-koncept där, så inte mig emot. Men studera då först San Jose State Universitys långt ifrån positiva erfarenheter med Udacity. Man har faktiskt tvingats att avbryta samarbetet, i alla fall temporärt.

Pressklipp:
Skolentreprenör åtalas för brott,Skolentreprenör åtalas för grovt skattebrott,

[tags]MOOC Sweden, MOOC Sverige, University of Sweden, University of Sweden MOOC[/tags]

One thought on “Nej Emil Källström,Fredrik Lagergren och Per Ödling, ett MOOC-baserat “University of Sweden” är tyvärr dödfött.

 1. Peter Andersson

  Nu glömmer du en viktig sak Lennart – svensk utbildningspolitik handlar bara till 50% om att ge folk en användbar utbildning – övriga 50% handlar om att få bort folk från arbetslöshetsstatistiken inför nästkommande val.

  Och det är dubbla val 2014…

  De borgerliga här i Sverige verkar fortfarande ha komplex för att de aldrig kommit på något lika lyckat som sossarnas “kunskapslyftet” från mitten på 90-talet, jag gjorde själv en 16 veckor lång sväng på s.k Datortek och som arbetsmarknadsåtgärd var det ju mycket mer givande än vad t.ex dagens FAS3 verkar vara.

  Jag ser framför mig en liknande infrastruktur där kommunerna via något datortek-liknande system låter stora grupper av arbetslösa få sina första erfarenheter av att plugga på distans via MOOC. Alla arbetslösa klarar inte att ta det första steget själva hemifrån, därav delvis grupporganisation via “datortek”.

  Dessutom är det ju en gammal fin svensk AMS- och AF-tradition att bunta ihop folk i grupp när det skall utbildas för statliga pengar så erfarna “lärare” som kan hantera den nödvändiga floskelbingon både uppåt i administrationen och nedåt mot de arbetslösa finns nog att hitta i var och varannan buske.

  Genom att nybygga, hyra eller modifiera befintliga konferenslokaler inom kommungränserna så kan kommunerna dessutom säga att de stödjer både den lokala byggbranschen och det lokala näringslivet. Kommunalråden kommer personligen att komma ut på plats för att klippa band, hålla tal och inviga på öppningsdagen.

  Pengar kommer att flöda in från staten i form av s.k EU-projekt och pengar från fonder där som vi svenskar betalat till och gott förtjänar att få tillbaka lite från. Detta kan bli hur stort som helst inom svensk arbetsmarknadspolitik de närmsta tio åren…

Comments are closed.