Politik

Lennarts MOOC och datorkurs 1: Vi beskriver projektet och installerar MongoDB

Det första steget är det svåraste, så låt oss ta det nu på en gång. Vi ska ladda ner några av de allra populäraste öppna kodprodukterna idag här i Silicon Valley och sen koppla ihop dom och snickra ihop en liten app. Sen får vi se vart det leder.

Det bästa vore om vi använde oss av Linux eller Apples OS X, men eftersom de flesta människor fortfarande använder Windows 7 eller Windows 8, så börjar vi med den. Att gå därifrån till Linux och OS X är som att flytta från Bollnäs till Paris. Så vi tar det steget när vi har fått projektet klart på Windows.

Och idag kan vi som bekant köra Linux på Windows med Oracles Virtual Box, så det enda vi behöver för det hör projektet är en enda bärbar dator.

Men vänta ett ögonblick? Handlar inte allt idag om att skriva mobila appar? Så varför pratar vi om bärbara datorer? Jo därför att de allra flesta mobila appar har data i datormolnen.

Vi börjar med data, och för att jobba med data så behöver vi en databas. En av de allra hetaste databaserna idag heter MongoDB. Och varför säger jag det? Jo därför att MongoDB har fått hela $223 miljoner i riskkapital, nu senast $150 miljoner i Series F-finansiering i oktober i år. Och tro mig, $223 miljoner, det är en himla massa pengar det. Vilket betyder att MongoDB, när den börsintroduceras, kommer att vara värd flera miljarder dollar.

Sen tidigt 70-tal handlade databaser så gott som undantagslöst om om SQL-språket, men idag har ett antal s.k. NoSQL-databaser blivit allt populärare. Dom är enklare att arbeta med, har mindre fotavtryck och som sagt för det allra mesta öppen kod.
Det är dagens motsvarighet till den svensk-finländska trotjänaren MySQL, som idag ägs av Oracle.

Och MongoD är den ledande NoSQL-databasen, precis vad det betyder ska vi titta på om en stund.. Det är dagens motsvarighet till den svensk-finländska trotjänaren MySQL, som idag ägs av Oracle.

Utgångspunkten är alltså att vi kör Windows 7 eller Windows 8 och har en 64 bit dator med några gigabytes fri disk.

Om du inte vet om din dator är 32 eller 64 bit, kolla andra frågan på den här länken: 32-bit and 64-bit Windows: frequently asked questions.

Så låt oss börja med att ladda ner MongoDB från webben.

Börja med att titta på videon ovan så ser ni steg för steg hur vi kommer att göra:

Så vi klickar på MongoD Downloads och Klickar sen på Windows 64 Bit Download.

Det är en liten fil, 101 MB och den är snart nedladdad. Att installera den är en bagatell.
Den nedladdade filen är i ZIP-format. Vi kan bara klicka på den så ser vi det mapp som ligger inuti Zip-filen. Den har ett långt namn som “mongodb-win32-x86-2008plus-2.4.8”. Sen kan vi kopiera den mappen till den mapp där vi vill ha den.

Sen är det bra att ändra det långa namnet till mongodb eller vad vi nu vill.

Jag har mongodb så här: C:\mongodb.

Nu klickar vi på vår mongodb mapp. Vi ser en mapp “bin” och litet andra saker. Vi skapar nu en ny tom mapp “data”. Sen klickar vi på den och inne i den mappen så skapar vi en ny tom mapp “db”.

Så under mongodb-mappen har vi följande mappar:

\bin
\data \db

Nu är det är det bara att tuta och köra.

Men innan vi börjar leka med Mongo så är det viktigt att vi läser Karl Seguins den helt charmerande lilla korta skrift The Little MongoDB Book, som bara är på 28 sidor och ger en mycket lättläst beskrivning av hur man börjar använda Mongo.

Sen vi har läst den så fortsätter vi med att titta på den här lilla videon som delvis repeterar vad den tidigare videon visar, men sen också visar hur vi börjar arbeta med Mongo.

Vi öppnar ett DOS-fönster, och går till Mongodb mappen och in i bin-mappen.
Där skriver vi mongod –dbpath ..\data
Vi bör då se följande:

Mongod.exe är en s.k. daemon, ett program som sköter databasen Mongo.
Nu med Mongod aktiv så öppnar vi ett andra DOS-fönster och går till Mongodb mappen och in i bin-mappen och där skriver vi mongo, vilket startar det interaktiva skal som vi använder för att skicka instruktioner till Mongo.

Vad vi gör med en databas är att vi lägger in data, vilket idag oftast sker automatiskt, vi uppdaterar den inlagda datan, vi söker på data och vi raderar data. s.k. CRUD-operationer.

Vi börjar med att skapa en databas för de data vi kommer att stoppa in i Mongo.

Nu kanske någon protesterat och säger att databas, är inte det vad Mongo är till att börja med, så varför behöver vi skapa en ny databas? Egentligen är Mongo en databasprodukt, som man använder för att skapa databaser.

Så vi skriver: show dbs
och får tillbaks en lista på existerande databaser.
Sen skriver vi: use mindb
där mindb är namnet på en ny databas. Du kan kalla den vad du vill.
Mongo skapar nu en ny databas och vi kan nu börja lägga in data i databasen.

Formatet verkar onekligen litet konstigt. Vad är det här för någonting egentligen?
Jo Mongo använder ett mycket populärt dataformat som heter JSON och som är mycket lätt att lära sig.

Om vi sen lägger in litet mer data i samma format, så kan vi sen hitta datan genom att göra en “find”:

OK, nu kanske någon besserwisser säger att det här var väl inget imponerande, att sitta och meka med DOS-fönster år 2013. Men kom ihåg att riskkapitalet här i Silicon Valley har satsat hela $223 miljoner på den här produkten. Så det här är verkligen en viktig produkt.

och till sist ytterligare några bra videon om Mongo: först den här
och sen den här.

OK, vi bör nu ha installerat Mongo, läst litet om den, och förhoppningsvis också lagt inte litet data och sen sökt efter den.

Det finns mycket mer vi kan göra med Mongo, men det här är bara en första lilla början. Läs gärna på mer om Mongo på nätet eller titta på fler videon.

Och om ni har några frågor så ställ dom gärna här. Idag är programmering till stor del en social aktivitet, och om man har frågor så är det vanligaste att man stället dom på Stack Overflow, eller bara googlar.

Mongo är inte den enda NoSQL-databasen som finns men det är den i särklass mest populära. Vilket riskkapitalisternas storsatsning visar.

En intressant och tankeväckande artikel om MongoDB:
Sarah Mei skriver på sin blogg: Why You Should Never Use MongoDB

Och hur är det med den gamla hederliga LAMP-stacken med Linux, Apache, MySQL och PHP? Jo den finns fortfarande, men har definitivt fått gett vika för datorspråk som Python, Ruby och nu också Node.js., och databaser som Mongo.

I nästa lektion, om en vecka förhoppningsvis, kommer vi att ladda ner dataspråket Python och installera det. Sen ska vi koppla ihop Python och Mongo. Och då börjat det bli riktigt intressant.

Om någon har några åsikter om den första lektionen vore det intressant att höra.

Pressklipp:

[tags]Lennarts Datakurs, MongoDB, Python Mongo, MongoDB Python, Lennart Silicon Valley [/tags]

4 thoughts on “Lennarts MOOC och datorkurs 1: Vi beskriver projektet och installerar MongoDB

 1. Bossebus

  Sorry Lennart:

  Trodde man kommit längre i vad som en gång kallades 4G databaser eller så.

  Ser inget som helst personligt intresse i detta ej heller i övrigt.
  Att sk “riskkapitalister” satsar är ingen som helst garanti.

  Ja ja,bakåtsträvare? Nejdå,Spotten är helt ok,kanske kvaliteten kunde vara bättre men å-andra-sidan hör jag sämre.. 😉

  1. Lennart

   Tobbe: Med tanke på alla svenskar som är intresserad av IT och programmering så tror jag nog att det är betydligt fler som skulle vara intresserad av en sån här kurs. Vi får se.

Comments are closed.