Politik

En frånvarande och ointresserad President Obama förlorar sitt politiska fotfäste.

Only the Paranoid Survive: How to Exploit the Crisis Points That Challenge Every Company skrev Intels Andy Grove i en nu ikonisk bok som saluförde tesen att en VD hela tiden måste gardera sig mot kosmiska katastrofer inom företaget. VD får aldrig bli självbelåten, lat, frånvarande. Marknaden kan plötsligt förändras och hela företagets affärsmodell kan plötsligt bli föråldrad. Nya och hittills okända konkurrenter kan komma in på scenen.

President Obamas makalösa politiska krasch har förvånat de flesta. Hans kovändningar i Syrien, den globala massavlyssningssandalen och nu hans viktigaste politiska reform, Obamacares totala haveri, verkar alla bero på att Obama ointresse för praktisk politik. Att han aldrig har brytt sig om att sätta sig in i hur hans reformer genomförs. Eftersom han helt saknar administrativ erfarenhet så verkar han tro att om han bara säger att nu ska vi driva igenom en sjukvårdsreform så kommer allt att fungera precis som han har bestämt. Ingenting kommer att gå fel allt kommer att fungera.

Och när han varje dag får rapporter på sitt skrivbord i Vita Huset med intima avlysssnade sängkammarsamtal från sina allierades ledare, så ställer han sig aldrig frågan om inte det här kan komma att skada USA om det läcker ut.

Michael D Shear skriver i New York Times om hur Obamas kris nu alltmer likas vid George W Bushs Katrina-kris: Health Law Rollout’s Stumbles Draw Parallels to Bush’s Hurricane Response

Barack Obama won the presidency by exploiting a political environment that devoured George W. Bush in a second term plagued by sinking credibility, failed legislative battles, fractured world relations and revolts inside his own party.

President Obama is now threatened by a similar toxic mix. The disastrous rollout of his health care law not only threatens the rest of his agenda but also raises questions about his competence in the same way that the Bush administration’s botched response to Hurricane Katrina undermined any semblance of Republican efficiency.

“To those Americans, I hear you loud and clear,” Mr. Obama said as he announced changes intended to allow some people to keep their insurance.

But earning back the confidence of Americans, as he pledged to do, will require Mr. Obama to right more than just the health care law. At home, his immigration overhaul is headed for indefinite delay, and new budget and debt fights loom. Overseas, revelations of spying by the National Security Agency have infuriated American allies, and negotiations over Iran’s nuclear arsenal have set off bipartisan criticism.

Det här är i praktiken slutet på Obamas andra mandatperiod. Politikerna har redan börjat manövrera inför nästa års kongressval och alldeles därefter så börjar kampanjen inför 2016 års presidentval.

Som Obama inte kommer att spela någon som helst roll i, eftersom demokraterna inte kommer att vilja kännas vid en så impopulär politiker.

Sjukvårdsreformen är nu i praktiken död, den kommer knappast att överleva president Obamas monumentala vanskötsel. Den har blivit en gudagåva för det radikaliserade republikanska partiet som nu har fått en valfråga de kan gå till val på.

Och som dom mycket väl kan komma att vinna både kongressvalen och presidentvalet på.

Det är inte lätt att vara president. Men även om man själv saknar administrativ erfarenhet så måste man omge sig med en kunnig och erfaren stab. Något som Obama helt enkelt har struntat i. Och då går det som det går.

Pressklipp:
Obama backar om sjukvårdsförsäkring,

[tags]Obama Health Care, Barack Obama , Media Obama, Obama Media, Obama Health Care Press Conference [/tags]

2 thoughts on “En frånvarande och ointresserad President Obama förlorar sitt politiska fotfäste.

  1. Peter Andersson

    Men om det nu finns fungerande obamacaresajter på delstatsnivå i t.ex Californien, eftersom vissa stater valde att bygga egna, varför inte bara kopiera den bästa av dessa till statsnivå x 35 (eller hur många det är som nu valt att låta staten sköta jobbet) och sedan bara ändra förstasidan på sajten till “välj delstat” och sedan kommer man till en av 35 separata kopior som fungerar? Samma webbadress, gemensamt interface som nu, ett extra klick, användaren ser sedan inte att det är separata undersajter?

    1. Lennart

      Peter: Det skulle vara logiskt, men eftersom endast 12 delstater har sina egna webbaserade börser så skulle det inte ändra på situationen vd jag kan se. M.a.o. hela 38 delstater saknar sina egna börser och människor som bor i dom måste använda den federala sajten som ännu inte fungerar.

Comments are closed.