Politik

Segregerad men dom spirar ändå: palestinska IT-företag i Israel och Palestina.

Den israeliska IT-industrin är en av världens största och mest framgångsrika, med starka förgreningar här i Silicon Valley. Men istället för att investera i Palestina och kringliggande länder för att riva murar och hjälpa freden på väg, så utlokaliserar Israel istället till Bangalore i Indien.

Den palestinska IT-industrin får istället klara sig på egen hand, bl.a. med små investeringar från amerikanska IT-företag. Men trots alla hinder så går det långsamt framåt, som den här länken visar.

Isabel Kershner skrev i New York Tines i juli 2012: West Bank’s Emerging Silicon Valley Evades Issues of Borders

With 120 employees, ASAL is one of the largest companies in the small but burgeoning Palestinian tech sector, which many of those involved say is on the verge of big things. “We are in the right position to have exponential growth,” said Mr. Tahboub, looking every bit the part with his slicked-back hair and black-rimmed Lacoste eyeglasses.

Compared with other industries that the anemic West Bank economy might look to develop, the information and communications technology sector has an advantage: it is much less affected by impediments to movement, like the barriers, checkpoints and permit requirements that Israel imposes on the territory in the name of security.

“This is a sector that has no borders,” Mr. Tahboub observed. “You just need electricity and a telephone line.”

Videon ovan visar Alpha Omega, ett företag i Israel som drivs av palestinier med israeliskt medborgarskap. Företaget framstället medicinska instrument och har nu ett kontrakt med ett palestinskt mjukvaruföretag på västbanken. Alpha Omega är därför inte ett IT-företag.

Om EU vore intresserad av att skapa fred i mellanöstern så borde man satsa just på den palestinska mjukvaruindustrin. Där mycket små investeringar skulle gå en lång väg.

Vill i det här sammanhanget tipsa om Egon Berglunds utmärkta blog Dessa mina minsta bröder. Egon tipsade mig om videon ovan och även om hur hans son har använt en 3D-skrivare för att skriva ut delar av ett toasäte. Så följ den bloggen, det gör jag.

Pressklipp:
SR,SR

[tags]Palestina, IT i Palestina och Israel, Palestina IT, Palestina datorer [/tags]