Politik

Vad kan du om University Avenue, Silicon Valleys ground zero för startupindustrin?

University Avenue

Det viktiga med University Avenue i Palo Alto är inte att den är speciellt stor eller ens vacker. Och trots att University Avenue sträcker sig hela vägen ut till den fula och vanligtvis även fulla motorvägen 101 med sin tunga långtradartrafik varvad med små lättkrossade personbilar, så är det bara de första tio kvarteren, fram till Middlefield Road, om ens så långt, som är vad man menar när man talar om University Avenue.

Gatan är smal, trottoarerna också dom smala, byggnaderna för det mesta låga och ofta litet luggslitna, inga höghus här inte. Restauranger, kaféer, en cykelaffär, en mäklarfirma, några mobilbutiker och så Apples magnifika butik med extrasnabbt bredband, och en biograf som visar filmer från 40- och 50-talet.

Men trots det är University Avenue Silicon Valleys absoluta centrum, dess Ground Zero, dess Stureplan om man så vill, och det är där man vill sitta med sin iPad och sin iPhone och prata med sina polare för att synas och höras och mingla.

Att träffas på mindre fashionabla platser i Silicon Valley, som i San Jose eller Sunnyvale är som att ta på sig bästa Armani-kostymen för mingel i Märsta eller Södertälje, jag menar folk skulle gapskratta.

För att förstå varför University Avenue är så viktig behöver man bara ställa sig i den västra ändan och titta västerut, över den lilla smala Alma Street och bortom den, El Camino Real, för att se början av Palm Drive och Stanford University.

Klicka på bilden för att se en större version

Om Palo Alto hade legat i EU så skulle man för länge sen ha förvandlat flera kvarter utefter University Avenue till en gågata. Med det goda och sydländska klimatet hade man lätt kunna få besökarna att tro att de befann sig i södra Frankrike, Italien eller Grekland. Men det här är USA så det är tyvärr helt omöjligt. Så den smala University Avenue är vanligtvis smockfull med bilar.

Men trots det så vimlar det av restauranger och även små utekaféer vid de smala trottoarerna utefter gatan.

University Avenue är var man går för att ta en bit mat på en av de många restaurangerna som ligger vägg i vägg, kvarter efter kvarter utefter University Avenue, och prata om sina planer för ännu ett startupföretag.

Startup-industrin i Silicon Valley är helt och totalt sammanflätad med Stanford University och dess traditionella fokus på entreprenörskap och data. Någon kilometer längre norrut ligger Sand Hill Road och alla riskkapitalisterna. Och inne på Stanford-campuset, i magnifik spansk stil, ligger ett stort antal magnifika byggnader donerade av män som Bill Gates. HP:s grundare Bill Hewlett och David Packard, för att inte tala om Jim Clark, som grundade Netscape tillsammans med Marc Andreessen.

Det var här som Facebooks första kontor låg, och idag ligger ett av Silicon Valleys hetaste företag, Palantir här, liksom på andra platser.

Det finns många berömda adresser utefter University Avenue, som 165 University Avenue ligger en liten hyrd kontorsbyggnad som har fungerat som en inkubator för flera berömda Silicon Valley-företag, inklusive Logitech, Google och PayPal och många andra.

Medallion Rug Gallery nu på 353 University Avenue är en av University Avenues ikonsiska affärer.

Matthandlarna Pejman Nozad, och Saeed Amidi träffade ofta IT-entreprenörer i sin affär och började snart investera i deras startupföretag. Och eftersom de också ägde en byggnad på 165 University Avenue så började de hyra ut den till startupföretagen.

Miguel Helft skrev redan år 2007 i New York Times om startupkulturen och dess osannolika aktörer i Palo Alto och Silicon Valley: Rental Building’s Good Karma Nurtures Success

The Amidis, a family of Iranian immigrants, along with their partner Pejman Nozad, also own an Oriental rug store here that has put them in contact with many more entrepreneurs and investors. The store and the building have helped them forge an unusual path into the ranks of Silicon Valley’s kingmakers.

“We believe in good karma, good energy, good feeling, and we believe some buildings have good energy,” Mr. Amidi said, speaking in a slow, accented lilt.

Like many other landlords in the dot-com boom, Mr. Amidi demanded a chance to invest in some of his tenants. One was PayPal, the online payment company, whose sale to eBay for $1.5 billion gave the Amidis a multimillion-dollar payout and a taste for more technology investing.

Men idag hjälper inte ens de miljoner man otvivelaktigt kan tjäna på mattor, idag idag har ribbans höjts till minst en miljard dollar.

Och på University Avenue är det startup-ideer, mingel och mat som gäller. Och här finns det att välja bland.

Klicka på Paris Baguette

Och eftersom sociala nätverk är oerhört centrals till hur Silicon Valley fungerar idag så är såna här träffpunkter också centrala till hur IT-människor lever sina liv idag.

För några år sen kunde man se Apples Steve Jobs och Googles Eric Schmidt ta en fika på Calafia, ett cafe på Town and Country Shopping Center inte långt från University Avenue.

Klicka på Prolific Oven

Tre andra populära ställen är University Cafe, Penunsiual Creamery och Il Fornaio.

Lika viktigt som att veta var man ska träffas är att veta att man absolut bör ha med sig en iPad och antingen en Macbook Air eller en Macbook Air, plus givetvis en pekmobil.

Och sen gäller det bara att mingla. Speciellt Coupa Cafe på 538 Ramona har varit enastående populärt bland startupkidsen, vilket betyder att det ofta är fullt till sista plats.

Men en bra plats att besöka för den som vill få en inblick i startupkulturen här i Silicon Valley.

Men idag så har University Avenue och Palo Alto fått en rival och det är San Franciscos SoMa-distrikt några mil norrut. Det är där de hetaste mobila startupföretagen och de coolaste kidsen alla samlas.

Frågan är om det inte vilar något av gårdagen över University Avenue. Trots närheten till Stanford och allt riskkapital, trots solen och alla restauranger. Ungefär som en överårig popstjärna som börjar få konkurrens från yngre förmågor som kan nå ut till dagens kids.

T.om. Facebook, som först låg här på gaten framstår idag som rätt åldersdigen i jämförelse med dagens underbarn SnapChat som inte ens ligger i Silicon Valley utan i Los Angeles.

En ögonblicksbild från Silicon Valleys mest kända gata.

Pressklipp:

[tags]University Avenue Palo Alto, Palo Alto University Avenue, Startupföretag University Avenue [/tags]