Politik

IT i Afrika, Google bygger bredband i Kampala i Uganda och moderniserar samhället

Afrika är oerhört intressant för amerikanska IT-företag just nu. Som jag själv upptäckte under mitt besök hos startupföretag i Nairobi i augusti, så vimlar det av IT-ingenjörer som lätt skulle kunna platsa i Silicon Valley eller Kista. Jag kunde i alla fall inte se någon skillnad mellan vad dom kan där och vad vi kan här. Skillnaden ligger på ett helt annat plan. På ett samhälle som fortfarande är av tredje-världsformat, med en rent obeskrivbar klyfta mellan rika och fattiga. Och speciellt med institutioner, sjukvård, skolor, administration, rättsväsende, demokrati mm som det kommer att ta decennier och åter decennier att modernisera.

Ett sätt att modernisera är att föra in bredband och speciellt då fiber, som
David Talbot skriver om i MIT Technology Review: Google Tries to Turbocharge Internet Service in Uganda. Pushing cheap broadband—and more use of Google—the search giant installs a fiber backbone for ISPs in Kampala, Uganda.

The new network for Kampala—installed in recent months but announced Wednesday—will enable as many as 10 mobile carriers and Internet service providers to boost data rates by a factor of 100 in most areas of the city, which has three million residents. The backbone connects cellular towers to new fiber lines that are, in turn, connected to larger fiber networks and undersea cables.

Most of the fast access—up to two gigabits per second in some cases—is intended for mobile devices, but ISPs could also extend the fiber network directly into institutions like hospitals and universities, says Kai Wulff, access field director for the Google effort, called Project Link. “Our goal is to connect more people in Kampala to fast, quality Internet,” he says. He would not say how much money the fiber project cost the company.

Det finns redan en spirande IT-industri i Nairobi, som har skapar innovativa appar med SMS och USSD-teknologi på s.k. feature phones, dvs den första generationens mobiler med en pytteliten skärm. Man börjar nu skriva appar för 3G och även 4G-mobiler och surfplattor.

Jag tror aldrig att jag har sett så motiverade studenter och IT-ingenjörer som där, och om de lokala IT-entreprenörerna bara får tillgång till bredband så kommer utvecklingen att gå mycket snabbt.

IT-industrin befinner sig på snabb frammarsch och den kommer att dra resten av samhället med sig.

Så det här är ett mycket positivt initiativ från Google. Ett initiativ som visar hur mycket Google skiljer sig från sin konkurrent Apple.

Det är också värt att påpeka att Google nu också börjar lägga fiber i Austin i Texas, medan man ännu inte har börjar göra det i Silicon Valley, något underligt.

Pressklipp:
Här är världens hetaste it-städer

[tags] Nairobi, IT i Nairobi, Mobilmarknaden i Afrika, Mobilmarknaden i Nairobi,IT-marknaden i Nairobi, Nairobi IT, Startupföretag i Nairobi, Mobilföretag i Nairobi, IT i Uganda[/tags]