Politik

Occupy Silicon Valley, växande kritik mot de hänsynslösa mångmiljardärerna i Silicon Valley

De hetaste IT-företagen i Silicon Valley, företag som Google, Apple, Facebook, Twitter, och även lilla Yahoo, har alla det gemensamt att de gör allt de överhuvudtaget kan för att undvika att betala ett öre mer i lokala skatter än de behöver. För att klara det har t.ex. Apple skapat ett holding-företag i Nevada som betyder att Apple undviker att miljonbelopp till Cupertino, staden där man har sitt högkvarter. När en lokalpolitiker som inte visste bättre frågade Steve Jobs om denne kanske kunde tänka sig att betala för att sätta upp ett moderna bredband i stan så fick han svaret att nej, det tänkte Steve Jobs inte göra, det var inte hans sak.

Med hjälp av Annie Lööf fick miljard-företaget Facebook svenska pengar för att etablera en datahall i Luleå. Är man bara rik behöver man inte ens betala för sina egna datahallar. På samma sätt ställde Twitter ett ultimatum till staden San Francisco, om vi tvingas betala lokalskatt så flyttar vi. San Franciscos borgmästare Ed Lee kapitulerade. Och Googles Larry Page och Sergey Brin har länge fått parkera sina privatjättar på Moffet Field utan att behöva betala den ordinarie hangaravgiften.

Adrian Wooldridge skriver i Economist om att de allt mer hänsynslösa IT-företagen i Silicon Vallet nu börjar möta motstånd: The coming tech-lash. The tech elite will join bankers and oilmen in public demonology, predicts Adrian Wooldridge

But one of the big developments of 2014 will be the growing peasants’ revolt against the sovereigns of cyberspace. The Silicon elite will cease to be regarded as geeks who happen to be filthy rich and become filthy rich people who happen to be geeks.

So far they have succeeded in protecting themselves from the tax authorities and shareholders alike. Mark Zuckerberg owns 29.3% of Facebook. Larry Ellison owns 24% of Oracle. By contrast the largest single investor in Exxon Mobil controls only 0.04% of the stock.

Geeks have turned out to be some of the most ruthless capitalists around. A few years ago the new economy was a wide-open frontier. Today it is dominated by a handful of tightly held oligopolies. Google and Apple provide over 90% of the operating systems for smartphones. Facebook counts more than half of North Americans and Europeans as its customers. The lords of cyberspace have done everything possible to reduce their earthly costs.

Men det handlar inte bara om skatter. IT-företag som Google och Apple pratar ständigt om hur innovativa dom är. Men har aldrig visat det minsta intresse för att lösa Silicon Valleys svåra sociala problem. Istället för att ta itu med den omöjliga trafiken så slussar man t.ex. sina anställda i en flotta med luftkonditionerade WiFi-bussar.

Det har nu också framkommit att ledande företag som Google och Facebook har samarbetat med NSA, detta efter att Google har tagit “do no evil” som sin paroll.

Vinden börjar med andra ord blåsa emot drömfabriken i Silicon Valley och dess alltmer hårdföra företagsledare.

En lokal occupyrörelse vore absolut på sin plats.

Pressklipp:
Ställ dina frågor till SvD på Facebook,Google öppnar Glass för utvecklare,

[tags] Silicon Valley Failed State, Brott i Silicon Valley, Occupy Silicon Valley[/tags]