Politik

50-årsdagen av Kennedymordet, USA då och nu, hur mycket har förändrats?

Precis som Första Världskriget och nu även det Andra Världskriget långsamt försvinner ur människornas medvetande när de som var med dör ut, så är mordet på president Kennedy också på väg att bli något som inträffade för väldigt länge sen.

Det är lätt att glömma att när Kennedy mördades så härskade apartheid fortfarande i sydstaterna. Ett år senare drev Lyndon Johnson igenom Civil Rights Act of 1964 som gjorde rasdiskriminering och även diskriminering av kvinnor olaglig. Ett år senare kom Voting Rights Act, som gjorde det olagligt att förhindra amerikanska medborgare att rösta. Den lagen håller idag på att kringgås i ett antal sydstater, nära 50 år senare.
1965 kom också Social Security Act of 1965 som gav amerikanska pensionärer tillgång till sjukförsäkring.

Ingen vet givetvis vad som hade hänt om Kennedy hade fått leva, men den stora skiljelinjen i modern amerikansk historia går rakt igenom åren 1964 och 1965. De två åren var början på USA:s modernisering, men också början på den historiska motreaktion som började bland de vita rasisterna i sydstaterna och som idag har utvecklats till det allt radikalare republikanska partiet och dess nära allierade tepåsarna.

Manny Fernandez skriver i New York Times: On a Day It Can Never Escape, Dallas Tries to Heal

For 50 years, Dallas has grappled with its role as the site of one of the most horrific events of the 20th century. In the past, the city has avoided becoming involved in events marking Kennedy’s assassination, …

But on Friday, amid heavy security and beneath a wet, gray sky that formed a vivid contrast with the warm, sunny afternoon 50 years ago, the city embraced its tragic place in American history as it never had before, holding its largest, most elaborate and costliest tribute to the president who died here. Though organized by city leaders to honor his memory, the event — the first city-sponsored ceremony in Dealey Plaza marking the anniversary of the assassination — seemed as much about the healing of Dallas as it was about the legacy of Kennedy.

Så precis som Sverige så har USA givetvis förändrats och moderniseras på 50 år. Internet, Webben, medborgarrättsrörelsen,
rörelsen för samkönade äktenskap, den ökade medellivslängden, stegrad industriell produktivitet. Men samtidigt förblir Sydstaterna en social bromskloss inte bara för USA utan för hela västvärlden.

Precis varför just sydstaterna är så svåra att modernisera är det svårt att riktigt sätta fingret på. Förändringar sker, alla storstäder i Texas har t.ex. idag en demokratisk majoritet, men moderniseringen går så oändligt långsamt att det kan komma att ta ytterligare 50 eller rent av 100 år för de gamla skamfilade åsikterna och bokstavstron sopas undan.

Och om någon vill fördjupa sig i Kennedy-tiden så vill jag rekommendera Book review: ‘If Kennedy Lived: An Alternate History’ by Jeff Greenfield

Pressklipp:
John F Kennedy hyllad på årsdag,Så minns kändisarna Kennedy,Dallas och hela USA mindes mordet på JFK,Presidentkulten kom med John F Kennedy

[tags] Kennedy Family, Kennedy Family, Jeff Greenfield, Josh Zepps, Tom Hayden, Alternate History, Jfk Assassination 50th Anniversary, Virginia Postrel, HuffPost Live 321 News , Kennedymordet [/tags]