Politik

Wayra och Hub:raum, ängel eller rovdjur? Företagsinkubatorer invaderar startupmarknaden i Europa

Dagens IT-marknad är oerhört dynamisk för att inte säga dramatisk. Ett litet företag som Snapchat med en mobil app som man kan använda för att skicka bilder som raderas efter några sekunder, och startades av ett par Stanfordstudenter i Los Angeles och som fick sitt första sädkapital i maj 2012 är idag värd mer än fyra miljarder dollar!

Så det är inte så underligt att de stora aktörerna på IT- och mobilmarknaden börjar oroa sig. Speciellt när de ser hur det en gång så mäktiga Noika har kollapsat bara för att man inte insåg hur viktiga pekskärmar och appar skulle bli på mobilmarknaden.

Mark Scott skriver i New York Times om hur företag som spanska Telefónica och tyska Deutsche Telekom nu har satt upp s.k. inkubatorer med namn som Wayra och Hub:raum som erbjuder startupföretag lokaler och smärre summor i riskkapital mot en andel i företagen och som samtidigt erbjuder startupföretagen tillgång till mentorer och kontakter inom företagsvärlden.

: Corporate Incubators Popping Up in Europe

That is because their shared working space here is run by Telefónica, the Spanish cellphone giant, which has pumped around 40,000 euros, or $54,000, into each of the dozen or so local start-ups as part of a program aimed at tapping into London’s growing tech scene.

The move is part of an increasing number of so-called corporate incubators — programs offering office space, contacts with prospective clients and often early-stage investment — that are popping up across Europe.


“The main reason for joining was because of the connections,” said Dan Strang, co-founder of Eventstagram, a photo-sharing service.

More important, they also offer large companies the chance to keep track of new technologies and trends that have the potential of upending their main businesses.

Samtidigt får TelefónicaDeutsche och Telekom en insyn i den senaste coola IT-teknologin, och en chans att ändra kurs för den egna företagsstrategin, eller att på ett tidigt stadium och till en ringa penning köpa upp startupföretag som kan komma att hota den egna verksamheten.

En inte helt oproblematisk affärsmodell som nu alltså har spridit sig från Silicon Valley till Europa.

Pressklipp:
Snabbt bredband lockar fler, Huawei i nytt hett projekt med Chalmers ,Microsoft tar över Nokias huvudkontor

[tags] Rocket Internet. Startupföretag, Inkubatorer, >Wayra,Hub:raum[/tags]