Politik

Efter Geneve, Obama och Iran mot Netanyahu och senator Chuck Schumer

Efter det dramatiska interimavtalet i Geneve mellan främst USA och Iran, som är en utomordentligt stor framgång för president Obama och hans superbe utrikesminister John Kerry, en gång för inte så många år Obamas mentor, så kommer nu den ursinniga motattacken från Binjamin Netanyahu och hans allierade i den amerikanska kongressen.

Det här kommer att bli som en traditionell bärsärkagång i de isländska sagorna, och Obamas farligaste opponent är inte republikanerna eller ens Netanyahu utan den demokratiska New York-senatorn Chuck Schumer. Som ni kan se på videon ovan.

Märk väl att Schumer faktiskt är amerikansk och inte israelisk senator. Något som är aningen svårt att fatta för när Schumer säger “vi” så menar han inte USA.

Sarah Wheaton och Michael R. Gordon skriver i New York Times: Obama, Countering Critics, Defends Iran Nuclear Deal

President Obama said on Monday that “cleareyed, principled diplomacy” had produced the agreement with Iran to stall its nuclear development, pushing back against rising criticism in Congress and from allies like Israel that the pact reached in Geneva was a capitulation.

Speaking at a rally in San Francisco, Mr. Obama emphasized what he described as a major achievement in the long-estranged relations with Iran. He spoke as American officials confirmed that Secretary of State John Kerry, who helped finalize the deal on Sunday, had engaged in secret communications with Iran months ago in an effort to improve relations and encourage talks.

“For the first time in a decade, we’ve halted the progress on Iran’s nuclear program,” Mr. Obama told a crowd of about 600 people. “Key parts of the program will be rolled back. International inspectors will have unprecedented access to Iran’s nuclear stores.”

Schumers och republikanernas problem är att trots att de har lovat att rösta igenom nya sanktioner mot Iran i ett försök att riva upp överenskommelsen i Geneve så kan Obama lägga sitt veto mot de nya resolutionerna. Och i så fall så kan kongressen endast få igenom sina resolutioner om de får 2/3-ars majoritet i senaten och representanthuset. Det är inte omöjligt men heller inte helt lätt.

Så f.n. ser det ut som om Obama faktiskt har överhanden.

Den öppna brytningen mellan Israel och USA, som David E. Sanger och Jodi Rudoren skriver om i New York Times är en del av det nya Mellanöstern som nu håller på att växa fram. : Split on Accord on Iran Strains U.S.-Israel Ties

Split on Accord on Iran Strains U.S.-Israel Ties
To the Israeli government, the preliminary deal with Iran that the Obama administration is trying to seal this week is a giveaway to a government that has spent two decades building a vast nuclear program. It enshrines the status quo — at a time when the Iranians are within reach of the technical capability to build a bomb — and rewards some unproven leaders with cash and sanctions relief.

President Obama and his top aides see the same draft deal in sharply different terms. …
Those two divergent views have deeply politicized the question of whether the accord that the United States and its European allies are considering should be termed a good deal or a bad one. It is a fundamental disagreement that has left in tatters whatever halfhearted efforts Mr. Obama and Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel have made over the past five years to argue that they are on the same page when it comes to Iran.

Vad som står på spel här är frågan om lilla Israel ska fortsätta att vara Mellanösterns enda lokala supermakt. För om mullorna verkligen vågar liberalisera Iran så kommer Iran med sin befolkning på 80 miljoner människor, inklusive en omfattande välutbildad medelklass, snart att överglänsa Israel med en tiondel av Irans befolkning. I EU-termer är Israel som Tjeckien mot Irans Tyskland. Och inte bara det, Israel skulle då inte längre att förbli USA:s närmaste allierade i Mellanöstern. Det samma skulle f.ö gälla Saudi Arabien och Gulfstaterna.

Det är ännu långt dig, men det verkar som om Mellanöstern står på tröskeln till historiska förändringar.

Pressklipp:
Omstritt Iranavtal hyllas i USA,Statsvetare: Iran har fått sitt kärnvapen,Lavrov till Obama: Snart är robotskölden överspelad,Hemliga USA-Iran-samtal bäddade för avtal

[tags] Barack Obama , Iran, Barack Obama , Video, Iran Nuclear Weapons, Benjamin Netanyahu, Iran Nuclear Deal, Netanyahu, Obama Netanyahu Iran, Politics News [/tags]