Politik

Bill Gurley och Benchmark Capital, Silicon Valleys hetaste riskkapital

Silicon Valley förändras. I många år så var Kleiner Perkins och speciellt Kleiners John Doerr, den mest inflytelserika investeringsfirman i Silicon Valley. Dom går fortfarande inte av för hackor, men har för länge sen ersatts av Marc Andreessen på Andreessen Horowitz.

Och nu, som David Streitfeld skriver i New York Times, så kommer Bill Gurley och Benchmark Capital:In Silicon Valley, Partying Like It’s 1999 Once More

Benchmark is the venture capital darling of the moment, a backer not only of Snapchat but the photo-sharing app Instagram (sold for $1 billion to Facebook), the ride-sharing service Uber (valued at $3.5 billion) and Twitter ($22 billion), among many others. Ten of its companies have gone public in the last two years, with another half-dozen on the way. Benchmark seems to have a golden touch.

That is generating a huge amount of attention and an undercurrent of concern. In Silicon Valley, it may not be 1999 yet, but that fateful year — a moment when no one thought there was any risk to the wildest idea — can be seen on the horizon, drifting closer.

No one here would really mind another 1999, of course. As a legendary Silicon Valley bumper sticker has it, “Please God, just one more bubble.” But booms are inevitably followed by busts.


For Benchmark, that means walking a narrow line between hyping the future — second nature to everyone in Silicon Valley — and overhyping it.

Som många av de andra riskkapitalföretagen så ligger Benchmark Capital på Sand Hill Road strax norr om Stanford University.

Mer om den 48-årige Bill Gurley på den här länken.

Men samtidigt som Benchmark Capital är sanslöst framgångsrika så är dom också framgångsrika med rätt oseriösa företag. Snapchat, Instagram, Uber och Twitter är kanske bra investeringar från en finansiell synpunkt men knappast seriösa IT-företag. Som jag skrev för någon dag sen så liknar dagens startupföretag allt mer modefirmor eller popgrupper. Dom vänder sig till kidsen eller tillhandahåller service som billiga taxifärder. Jag menar, är USA:s framtid verkligen beroende av att göre det enkelt för tonårstjejer att sexta, dvs skicka sexiga bilder på sig själva till sina kompisar, som sen försvinner på några sekunder. Dvs bilderna, tyvärr inte kompisarna.

Eller Instagram? Det handlar om dagens nycker, om vad som är coolt för dagen. Det har inte mycket med IT eller teknologi att göra.

Inte undra på att man hör en växande kör av röster som ifrågasätter Silicon Valleys framtid och spår om ett snart slut på vad man anser vara den senaste bubblan här i dalen.

Pressklipp:
Tio heta snabbväxare på big data i USA,It-Stockholm rankas högt,

[tags] Riskkapital, Silicon Valley Riskkapital, Benchmark Capital[/tags]