Politik

Kineser i Jokkmokk eller det märkliga hummermysteriet i San Francisco.

En hummer från Maine.

När en fiskare från San Francisco, ja det bor inte bara IT-människor i San Francisco, nyligen fick upp en hummer ur Stilla Havsdjupet utanför Farallonöarna strax utanför Golden Gatebron, så trodde han inte sina ögon. För trots att det var en hummer så var det inte en typisk Stilla Havs-hummer utan en hummer från Maine! Dom ser nämligen olika ut. Vem vet, dom kanske har små kostymer på sig i olika stilar, eller också har de små märken. Fråga inte mig, jag är ingen hummer-expert. Skjut inte budbäraren.

Så hur kom hummern hela vägen från Maine till San Francisco?

Tom Stienstra tar upp historien i San Francisco Chronicle, kinesen i Jokkmokk kommer senare i det här inlägget: Maine lobster caught, released at Farallon Islands

The first Maine lobster verified off the Bay Area coast was caught by accident last week in a crab trap set by Sean Hodges of the sport fishing boat Hog Heaven.

After a photo to prove the event, Hodges released the lobster back to the sea. The lobster was found in a crab trap that had been set on the ocean floor 250 feet deep near the Farallon Islands.

The catch was first reported by longtime field scout Tim Goode, editor of NorCalFishingNews.com.

“It was a shock,” Hodges told Goode. “No other crabs in the trap. It had to weigh eight pounds.”

Det är som när man ser en kines eller amerikan i Jokkmokk, man undrar: men hur sjutton tog dom sig ända hit? Och eftersom man är artig eller snarare feg så vill man inte fråga. Det har faktiskt hänt mig, så jag vet vad jag talar om.

Men olika är dom i vilket fall. Dvs hummrarna. Jag vet inte vad jag själv skulle göra om jag såg en hummer på en gata i Jokkmok. Nu finns det inte så många gator i Jokkmokk, knappast en enda, så riskerna är rätt små. Men dom är inte obefintliga så det är alltid bra att vara beredd ifall det skulle ske, så man inte bara står där med öppen mun och stirrar.

För den som undrar över hummermysteriet så har det antagligen en logisk lösning. Man tror att hummern flögs till San Francisco för att serveras på en restaurang vid Fisherman’s Wharf. Sen förbarmade sig en turist över den skräckslagne hummern, köpte den, och släppte ut den i Stilla Havet. Varvid hummern omedelbart satte kurs på Farallonöarna.

Det är inte omöjligt att det är också så som alla utländska turister kommer till Jokkmokk.

Men det finns faktiskt en moral i den här märkliga historien. Det är nämligen så att när San Francisco-turisterna äter hummer eller fisk vid någon restaurang alldeles vid Fisherman’s Wharf alldeles invid Stilla Havsstranden, så tror man inte helt ologiskt att den kommer från någon av de små fiskebåtarna vid stranden bara något tiotal meter från bordet. Men så är det inte. Fisken flygs in från Kanada – och som vi nu vet även Maine. Det är bara det att det vill man helst inte berätta för turisterna för att inte göra dom besvikna. Fråga när ni får en chans så får ni se. Det har jag gjort vilket är varför jag råkar känna till om den här lilla för San Francisco så pinsamma historien.

Pressklipp:

[tags]Hummer San Francisco, Fiske i San Francisco, Hummrar i Jokkmokk, Kineser i Jokkmokk, Fransmän i Jokkmokk, Jokkmokk och San Francisco [/tags]

6 thoughts on “Kineser i Jokkmokk eller det märkliga hummermysteriet i San Francisco.

 1. San

  Min pappa var 10 år i Tyskland innan dess, men visst är Sverige exotiskt för en indier Fresh off the boat, tom för en amerikan skulle jag säga iaf om de firar midsommar i Stockholms skärgård.

  1. Lennart

   San: I vår allt mer globaliserade värld är det exotiska något som bör bevaras. En sak som förvånade mig nu när min fru för första gången på mycket länge var med mig i Sverige var att alla tog för givet att hon talade svenska. Det gjorde dom inte för 20 år sen.

 2. San

  När mina föräldrar flyttade till en liten by i Göinge på 70-talet så hade den lokala tidningen en bild på dom på första sidan med rubriken: “Exotiskt besök”.

  1. Lennart

   San: Dina föräldrar trodde säkert också att dom var på ett exotiskt besök, dvs på ett besök på en exotisk plats.

 3. Christer W

  Vadå, kineser i Jokkmokk. Jag såg afrikaner i Jokkmokk första Fredagen i Februari 1959. Som lite barn var jag förundrad över hur vuxna kunde leka med en sparkstötting, jag förstod ju inte att det var första gången i sitt liv de såg en spark. Dessutom tyckte jag att de var lite konstigt att de inte hade riktiga vinterkläder trots att det var riktigt kallt.(Jokkmokks marknad är alltid i början på Februari, torsdag till lördag, därför minns jag dagen)
  Angående hummers outgrundliga vägar, till Norge har kamchatkakrabba spridit sig från en inplantering vid Murmask och den ödelägger bottnar.
  En annan individ som sprider sig rätt bra, Vestnilevirus bärare, den tar flyget. Här får vi allt större problem med mårdhunden. Även bisam sprider sig i norr.

  1. Lennart

   Christer, Dom måste ha förirrat sig dit av misstag. Det finns en underbar historia som faktiskt är sann, om ett koreanskt par på jordenruntresa som kom till Stockholm mitt i vintern och köpte två biljetter till Venedig. Problemet var att expediten på Stockholms Central inte förstod deras brutna engelska och trodde att dom sa Vännäs. Så eter en natts resa så steg dom av i mörkret i Vännäs och frågade efter var kanalerna låg. Det tog rätt länge innan man kunde pyssla ihop historien. Säkert trodde afrikanerna att dom var i Nairobi eller Kapstaden. 🙂

Comments are closed.