Politik

Berlin blir tillflyktsort för dissidenter från USA och Storbritannien

Efter den ryska revolutionen flydde mellan 900 000 och två miljoner ryssar landet. Många kom till Berlin, bland dom den unge Vladimir Nabokov.

Idag har Berlin återigen blivit en tillflyktsort för dissidenter, inte så många denna gång, men i alla fall allt mer uppmärksammade, från USA och Storbritannien.

Michael Birnbaum skriver i Washington Post: Leakers, privacy activists find new home in Berlin

An international cadre of privacy advocates is settling in Germany’s once-divided capital, saying they feel safer here than they do in the United States or Britain, where authorities have vowed to prosecute leakers of official secrets.

Documentary filmmaker Laura Poitras, who was one of former National Security Agency contractor Edward Snowden’s main conduits of leaked data, lives
here now. So does Jacob Appelbaum, a former spokesman for WikiLeaks. They were joined this month by Sarah Harrison, a top WikiLeaks activist who stayed at Snowden’s side for months in Moscow and now says she fears being harassed by the government if she returns to her native Britain.

In Berlin, they have settled in a counterculture paradise, home to hackers’ clubs, cheap rent and a fiercely supportive local population that in 2011 gave more than 10 percent of the seats in its regional parliament to the Pirate Party, a political organization that seeks to preserve Internet and information freedoms.

….

För många av demokrati och integritetskämparna är Storbritannien och USA inte längre säkra. Bradley Manning, som nu går under namnet Chelsea, dömdes till 35 års fängelse i år för att ha läckt kablar från amerikanska utrikesdepartementet till Wikileaks. Edward Snowden är under åtal i USA anklagade för spioneri. David Miranda, partner till journalisten Glenn Greenwald, som har rapporterat om många av Snowden läckor i the Guardian, greps på London Heathrow flygplats i augusti. Och New York Times journalisten James Risen riskera fängelse genom att vägra att vittna i rättegången mot en före detta CIA-tjänsteman som anklagas för att ha läckt information.

Obama-regeringen har tagit till storsläggan för att stoppa all rapportering kring USA:s allt mer drakoniska säkerhetslagar och det fortgående kriget mot terrorismen med drönarmord och massiv global massavlyssning, och antalet amerikaner som föredrar att sätta sig i säkerhet utomlands kan säkert komma att öka.

Pressklipp:
Här är tyskarnas nya surfplattor,

[tags]Amerikanska dissidenter, Berlin och dissidenter, Amerikaner i Berlin [/tags]

3 thoughts on “Berlin blir tillflyktsort för dissidenter från USA och Storbritannien

    1. Lennart

      San: Erkänn det, ditt liv skulle vara oerhört mycket torftigare om det inte vore för den här bloggen. 🙂

Comments are closed.