Politik

NSA, FRA, metadata och Stanford Universitys unika MetaPhone-projekt

Bilden är klickbar

NSA och FRA försvarar sig med att man “bara” samlar in s.k. metadata, dvs data om våra meddelanden i etern. Dvs om du skulle ringa ditt sjukhus så lyssnar man inte på vad du säger, men man samlar in information om till vilken avdelning du ringar till på sjukhuset, hur länge ni pratar. Data om data, också kallar metadata på finspråk, säger dock ofta mer om oss än vad själva samtalen gör.

I ett försök att visa hur mycket information som NSA kan samla in från metadata så har forskare på Stanford-universitetet här i Silicon Valley startat ett högintressant projekt som du kan vara med på.

Tom Simonite skriver i Wired Magazine: Call-Log App Aims to Reverse-Engineer NSA Surveillance.Sharing your call data with researchers could help show what the NSA can deduce from the data it harvests.

The MetaPhone project asks volunteers to install an Android app that sends the researchers copies of a device’s call logs and basic data from a person’s Facebook account. The researchers say that a large collection of such data will make it possible to use data-mining techniques to discover which aspects of people’s lives—as recorded in their Facebook data—can be revealed by examining just their calling and texting logs.

The NSA was revealed to routinely collect such logs from Verizon in some of the first documents leaked by erstwhile intelligence agency contractor Edward Snowden this year (see “NSA Surveillance Reflects a Broader Interpretation of the Patriot Act”). Other companies are believed to be under similar obligations.

Det här är faktiskt första gången som någon försöker forska i metadata och vad man kan få reda på genom att samköra dom med den information vi lägger ut på Facebook.

Ett mycket intressant projekt som du alltså själv kan delta i.

Pressklipp:
Kanada lät USA spionera på toppmöte

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]