Politik

Efter Apples Siri, framtiden för mobiler, datormolnen personliga assistener och artificiell intelligens

Bilden är klickbar.

Tanken att man ska kunna använda sin mobil som en personlig assistent är långt ifrån ny. En av de tidiga versionerna av den här utopin är att man anländer till en stad och ens mobil rekommenderar restauranger i närheten av ens hotell.

Eftersom mobilen vet var man befinner sig, och t.o.m. i vilken riktning man pekar mobilen så finns det många uppslag om hur man kan bygga lokala mobiltjänster. En ide som var populär för några år sen var Förstärkt Verklighet.

Problemet med alla såna här tjänster är att dom är helt beroende av att mobilen har tillgång till en mängd personlig information om dig själv. Plus att app-tillverkaren kommer att göra allt för att få dig att också dela med dig av din personliga information med dina vänner på Facebook och andra sociala sajter.

Economist skriver i veckans nummer om visionen för nya mobiltjänster baserad på artificiell intelligens: Move over, Siri

Predictive intelligence: A new breed of personal-assistant software tries to anticipate what smartphone users want, before they ask for it

The phone has all of these data sources, and we are still the ones who pull out our phones and take the first step. Why does a human need to initiate this process?” asks Bill Ferrell, the founder of Osito, a predictive-intelligence application for the iPhone. Instead, software should reduce the friction involved in performing tasks on mobile devices and reduce the need for manual input. Today’s cumbersome interactions are, Mr Ferrell argues, an awkward transitionary stage in the evolution of mobile devices that predictive intelligence will see off. With the advent of wearable devices that support fewer input methods, like smart watches and Google Glass, there will be a need for less interaction and more automation.

Google, for its part, considers predictive intelligence to be the future of search. Its Google Now service is arguably the most advanced incarnation of predictive intelligence; installed in many millions of Android devices, it is certainly the most widespread. In recent years Google has improved its search engine through semantic analysis and, more recently, personalisation.

Ett bra exempel på en mobil tjänst som jag själv skulle betala för är en som automatiskt håller koll på din hälsa, t.ex. ditt blodtryck, något som kommer att bli möjligt om några år, och din diet och hur aktiv du är, och sen ger dig tips om att nu är det dags att gå på gympa. Osv.

Man kan gå mycket längre än så. Det kommer också att bli möjligt för en mobil att lära sig dina rörelsemönster och sen varna dig för om dom förändras på ett markant sätt. Som kan visa att du är deprimerad eller har blivit krasslig och det är dags att uppsöka läkare.

Så såna här mobiltjänster kan göras mycket avancerade eftersom intelligensen ligger i datormolnen. Predictive Analytics handlar om att använda statistik för att avgöra vad som kommer att ske i framtiden. Det är det som Nate Silver här i USA använde för att förutspå utgå¨ngen av de två senaste amerikanska presidentvalen, och som han har beskrivit i sin högintressanta bok The Signal and the Noise : Why Most Predictions Fail – but Some Don’t

Så en lysande framtid för personliga assistenter i mobilen alltså, även om det säkert kommer att ta ett decennium eller längre för de här apparna att bli riktigt användbara.

Pressklipp:
“Snart är mobilen smartare än du”,Grönt för mössa och mobil i klassrummet

[tags]Siri, Artificial Intelligens, Smartphones artificiell Intelligence, Artificial intelligence smartphones [/tags]