Politik

Viktig ny webbsajt, Tech.eu och europas startupmarknad

Bilden är klickbar

Först kom IT-bloggen TechCrunch som startades 2005 av Michael Arrington, och Keith Teare. När AOL sen köpte bloggen 2010 för mellan $25 miljoner och $40 miljoner, så lämnade snart Arrington bloggen, följd av Sarah Lacy, Lacy grundade sin egen blogg Pando Daily 2012 och nu har en annan TechCrunch-veteran, Robin Wauters, startat eget med Tech.EU, en blogg om startup-marknaden i Europa.

Robin Wauters skriver om startupmarknaden i EU: It’s getting crowded: with roughly 100 startup accelerators across Europe, how many are enough?

Hang up a map of Europe on the wall. Throw a dart at it. If you’ve managed to hit land, chances are pretty high that you’ve hit upon a region where there’s an active startup business accelerator.

To wit, there’s an ever-growing number of seed acceleration programs popping up across Europe, to the extent where it’s getting difficult to keep track of all of them. In fact, even doing a headcount is a challenge.

It doesn’t help that there are different types of business accelerators, and even the definition of an ‘accelerator’ isn’t set in stone. We gave it a shot anyway, and wonder out loud whether there’s an over-abundance of startup accelerators operating in Europe today – or vice versa.

Trots att starupföretaget i USA, EU och hela världen egentligen jobbar med samma verktyg och produkter, något jag kunde bekräfta i Nairobi tidigare i år, så finns det stora skillnader i vilka slags produkter man snickrar ihop. Så en sån här blogg är välbehövlig.

En viktig nyhet som jag själv inte kände till är att Swedish Institute for Computer Science, SICS, har startat en egen accelerator eller inkubator som de också kallas.

Kampen om innovationen och nya bärkraftiga startupföretag blir allt mer intensiv och det är viktigt att EU tar upp kampen mot amerikanska acceleratorer och riskkapitalet här i Silicon Valley för att förhindra att IT-kompetensen flyter till EU istället från EU.

Pressklipp:
Nu ska Cognizant charma de svenska storbankerna,“Google bryter nederländsk lag”

[tags]Acceleratorer och inkubatorer, startupmarknaden i USA, Startupmarknaden i EU [/tags]