Politik

NSA, FRA, massavlyssning, lögner och regeringens skräddarsydda lag som öppnar alla dörrar för FRA

Nya avslöjanden om den helt otroliga vidden av NSA:s och FRA:s massavlyssning kommer nu flera gånger i veckan. Och hand i hand med nya avslöjandena så kommer också insikten om att politiker och höga underrättelsechefer har gjort allt för att dölja sanningen om den verksamhet som pågår mot den egna befolkningen.

Vi vet idag att USA:s högste spionchef, James Clapper, ljög för kongressen när han påstod att NSA inte samlar in information om det amerikanska folket: Rand Paul: Clapper lied to Congress

Sen. Rand Paul (R-Ky.) said Tuesday that Director of National Intelligence James Clapper lied to Congress during a March hearing.

“What I’m saying is that the Director of National Intelligence, in March, did directly lie to Congress, which is against the law,” Paul said on CNN, according to a transcript. “He said that they were not collecting any data on American citizens.”

Clapper’s testimony has been put under the microscope following recent revelations about National Security Agency surveillance programs, which collect vast amounts of data from phone companies.

Clapper responded to a question about whether the government was collecting “any type of data at all on millions of Americans” by saying, “No, sir.”

På samma sätt vet vi nu att förre FRA-chefen år 2008 knappast talade sanning när han sa att FRA inte sysslar med dataintrång eller om att hacka in i datorer för att få tag på information:
Det öppnar för massavlyssning av svenskar

När frågan om hacking kom upp under utredningen av FRA-lagen 2008 svarade dåvarande FRA-chefen Ingvar Åkesson tydligt ”nej” på frågan. Aktiv signalspaning, som hackandet kallas, var varken tillåtet eller något som FRA sysslade med.

Men nu säger Runar Viksten, ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, till Uppdrag granskning att det inte finns några signalspaningsmetoder som är förbjudna för FRA, om de fått tillstånd av domstolen att avlyssna ett visst mål.

Mikael Delin skriver i DN: Det öppnar för massavlyssning av svenskar

…nu säger Runar Viksten, ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, till Uppdrag granskning att det inte finns några signalspaningsmetoder som är förbjudna för FRA, om de fått tillstånd av domstolen att avlyssna ett visst mål.

– Nej, det finns det inte, därför att lagen är inte upphängd på metoder annat än att man skiljer på eter och kabel. Det enda lagen klarar ut är att det handlar om att man eftersöker signaler i elektronisk form. I övrigt finn inga preciseringar om metoder, säger Runar Viksten.

Han säger vidare att det som domstolen lämnar tillstånd till inte kan vara olagligt.

Fredrik Reinfeldt har m.a.o. skräddarsytt en lag som ips facto gör allt som FRA företar sig lagligt, eftersom FRA inte kan företa sig något som inte är lagligt.

Så eftersom han har skräddarsytt lagen på det sättet så kan lugnt, som en skadskjuten papegoja, fortsätta att upprepa att inga förändringar till lagen behöver göras: Reinfeldt vill inte kommentera uppgifter om datorintrång

”Jag måste utgå ifrån att FRA följer svensk lag”, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han vill inte kommentera uppgifterna om att FRA tillsammans med amerikanska NSA har deltagit i datorintrång utan hänvisar till de kontrollorgan som finns.

Trots flera nya avslöjanden den senaste tiden om den signalspaning som Försvarets radioanstalt bedriver anser statsminister Fredrik Reinfeldt inte att det finns någon anledning till oro för medborgarnasintegritet.

– Lagstiftningen är mycket tydlig och det finns integritetsskydd och kontrollfunktioner i systemet som har till uppgift att reagera om svensk lagstiftning inte följs. Tills de meddelar annat utgår jag ifrån att FRA följer lagen, säger Fredrik Reinfeldt som på torsdagen mötte pressen efter enfrågestund i riksdagen.

Några direkta kommentarer till uppgifterna om att FRA bedriver aktiv signalspaning ville statsministern inte ge. Med aktiv signalspaning menas att ta sig in i andras datorer, till skillnad från att avlyssna datatrafik. Han försvarade dock samarbetet med andra länder.

– Vi har varit öppna med att vi samarbetar med andra. Vi söker samverkan för att bygga säkerhet eftersom vi ser att hoten mot Sverige i vår tid är gränsöverskridande. Men det är svensk säkerhetspolitik som är utgångspunkten, säger Reinfeldt.

Att Fredrik Reinfeldts och regeringens närmast idylliska bild av FRA:s verksamhet knappast stämmer med verkligheten anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet:

FRA kan inte kan kontrollera uppgifter från dataintrång som slussas till brittiska servrar, anser han.

– Det handlar inte om information som processas och granskas innan den går vidare till en främmande makt. Det är klart att så inte är fallet. Där börjar vi närma oss den punkt där det här måste prövas rättsligt.

Agrell frågar sig också om FRA genom Xkeyscore kan runda lagen och få underrättelser om svenska förhållanden från utländska partners.

– När man bedriver underrättelsearbete gemensamt i ett integrerat system framstår FRA-lagen som en ganska tunn och svajig ledstång att luta sig mot för att medborgarrätten ska vara tryggad.

Och att regeringens försäkringar om att FRA inte avlyssnar svenskar ställs mot det faktum att FRA hjälper NSA översätta svenskspråkig information: NSA ber FRA om språklig hjälp. Ett internt NSA-pm visar att NSA ber FRA analysera ”högprioriterad” svenskspråkig datatrafik i kampen mot terrorism.

Diskussioner har förts med andra länder om att hjälpa till att analysera svenskspråkig trafik, bekräftar Fredrik Wallin, talesperson på FRA. - Men det har hittills inte behövt utnyttjas, säger han. Det rör sig om tillfällen då folk med bakgrund i Sverige reser till konfliktområden och deltar i strider, eller till träningsläger för terrorister.>

Samtidigt som svenska medier nu äntligen har börjat gräva i den roll som FRA spelar i NSA:s globala underrättelsekrig, so kommer fler avslöjanden från USA.

Craig Timberg och Ashkan Soltani skriver i Washington Post: By cracking cellphone code, NSA has capacity for decoding private conversations

While the military and law enforcement agencies long have been able to hack into individual cellphones, the NSA’s capability appears to be far more sweeping because of the agency’s global signals collection operation. The agency’s ability to crack encryption used by the majority of cellphones in the world offers it wide-ranging powers to listen in on private conversations. U.S. law prohibits the NSA from collecting the content of conversations between Americans without a court order. But experts say that if the NSA has developed the capacity to easily decode encrypted cellphone conversations, then other nations likely can do the same through their own intelligence services, potentially to Americans’ calls, as well.>

Så låt oss ta ett praktiskt exempel på hur NSA och FRA jobbar ihop. Vi föreställer oss att en pakistansk akademiker, låt oss kalla honom för Inzamam-ul-Haq, deltar i en kongress i Stockholm. NSA är intresserad av honom och ber FRA att avlyssna den pakistanske akademikern, men också alla de som han kommer i kontakt med och de som bor på samma hotell som honom.

Så FRA hackar in i hotellets dator och får en lista på ska vi säga 50 svenskar plus ett antal andra gäster. Vad man gör är att man inte bara avlyssnar dom utan också de människor som dom står i kontakt mer, och sen de människor som dom människorna står i kontakt med. Det blir flera tusen människor som avlyssnas under en kortare eller längre tid. Bara för att dom direkt eller indirekt har kommit i kontakt med den fiktive Inzamam-ul-Haq.

Allt sker automatiskt, inga FRA eller NSA-analytiker sitter och läser namnen på de misstänkta svenskarna. Men dom granskas. Och sen när man inser att Inzamam-ul-Haq trots allt inte är farlig, så arkiveras sökfunktionerna. Men det faktum att fru Svenson i Trolhättan har figurerat i det här söket, den informationen finns kvar. Bara i fall att..

Man undrar sig hur det kommer sig att det inte finns någon motsvarighet i Sverige till Katharine Gun: Ten years on what happened to the woman who revealed dirty tricks on the UN Iraq war vote? In the runup to the critical vote on war in Iraq, Katharine Gun exposed a US plot to spy on the UN. As a film of her story is planned, she tells of her anger and frustration – but not her regrets , den unga kinesisk-talande signalspanaren på brittiska GCHQ som avslöjade hur Tony Blairs regering spionerade på sina allierade åt George Bushs NSA, för att försöka förhindra att de stoppade Irakinvasionen.

Vad skulle hända om någon hoppade av och skvallrade. Vilket straff skulle dom få? Vi lever i en helt ny värld där politiker inte längre ens bekymrar sig för att låta trovärdiga. Där frihet är massavlyssning och Sveriges utrikesminister reser tunt i världen och predikar Internet och frihet, samtidigt som FRA spionerar på hans värdar och de dissidenter som Sverige och USA stöder: ”Nu solkas bilden av internethjälten” De svenska NSA-avslöjandena är inte helt lätta att få grepp om. Men en sak står klar: De solkar ner bilden av Sverige som global förkämpe för ett fritt internet.

Och medan svenska hackare hamnar i fängelse så sitter högt betalda FRA-anställda bara några mil från Stockholm och hackar ogenerat själva in på datorer världen över.

Pressklipp:
Tio frågor om FRA och massövervakningen, NSA ber FRA om språklig hjälp, FRA:s hackeroperation ska granskas,

[tags]FRA och NSA, NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]