Politik

Lennarts MOOC och datorkurs 6: Google App Engine: gå upp och pröva dina vingar!

Lennarts MOOC och Datorkurs rullar vidare, regn, snö eller stormar, den är helt ostoppbar.

Nu kör vi!

Egentligen borde vi köra Linux men eftersom de flesta av mina läsare kör Windows så använder vi Windows 7 på den här kursen. Och alla produkter är öppen kod givetvis, precis som startupföretagen här i Silicon Valley jobbar.

Hittills har vi gjort följande: Vi började med att installera vår databas. Det är där vi ska spara våra data. Och eftersom det här är 2013 och snart 2014 så skippar vi de gamla SQL-databaserna och går direkt till en av de populäraste NOSQL-databaserna i dagens startupvärld, nämligen MongoDB.

Lennarts MOOC och datorkurs 1: Vi beskriver projektet och installerar MongoDB

Nästa steg vara att installera dataspråket Python, uppkallat efter teveprogrammet Monty Pythons Flying Circus. Det kommer att bli vårt hemspråk för den här kursen. Det är ett av de absolut populäraste datorspråken för startupföretagen här i Silicon Valley just nu.

Lennarts MOOC och datorkurs 2: Vi installerar Python och kopplar upp den till MongoDB

Sen installerade vi mikroramverket Flask . Ett mikroramverk är en slags Domänspefikt språk. Mikroramverk är dernier cri i den öppna kodvärlden just nu, dom gör det enkelt och snabbt att skriva webbappar.

När man har hackathons och Ingenjörer knackar ihop hela appar på några timmar så använder dom ofta såna här mikroramverk. De är deras hemliga vapen.

Lennarts MOOC och datorkurs 3: Vi installerar Python Flask och visar data från MongoDB på webben,

Sen vidareutvecklade vi vår lilla app.

Lennarts MOOC och datorkurs 4: Vi vidareutvecklar vår lilla app i Python Flask, Jinja2 och MongoDB

När man programmerar idag så använder man så gott som alltid datormolnen. Det är där man lägger koden, och nu tar vi steget in i datormolnen genom att använda Google App Engine, et av de mest populära datormolnen för programutveckling idag. Och för små projekt som vårt så är det helt gratis.

Lennarts MOOC och datorkurs 5: Vi introducerar Google App Engine för Python och Flask

Nu kommer vi alltså till den sjätte lektionen, och nu ska vi lära oss hur man installerar Google App Engines klient på vår dator, och hur vi skriver en liten app och sen installerar den uppe i datormolnen.

Istället för att jag ska förklara hur vi gör så ska vi titta på Stefano Locatis två videon, som förklarar det här på ett mästerligt sätt.

OBS. bara de första två videona.
Och som ni kanske mins så kör vi med Python 3.3, medan vi måste använda Python 2.7 för att jobba med Google APP Engine. Men Stefano Locati har koll, så följ bara med på hans två videon så kommer allt att gå bra.

Och om vi inte har ett konto på Google så visar oss Stefano hur man gör. Det kostar ingenting.


01 – Google App Engine for Python – Hello World


02 – Google App Engine for Python – Deploying

OK, nu är vi redo att installera vår egen app på Google App Engine.

Kommer ni ihåg i förra lektionen hur Google redan har installerat Flask i App Engine? Och hur man har satt upp en sandlåda för oss att leka med Flask i.

Nu går vi tillbaks där och på punkt 2 så hittar vi Flask.

https://developers.google.com/appengine/

Om vi klickar på ZIP-knappen så kan vi ladda ner hela Flask-ramverket till vår egen disk.
Spara och expandera zip-filen i en mapp under Python27-mappen.

Jag har kallat min för HelloWorld. Det gäller att vara originell.

Om vi tittar under HelloWorld\server\libs så ser vi Flask och Werkzeug som Flask är baserat på.

Om vi nu går in under templates-mappen och ändrar “Hello World” i HTML-filen till något unikt, så att vi vet att vi kan ändra i vår app. Så ska vi nu ladda upp den.

När vi installerade Google App Engine så kom den med ett program som heter Google App Engine Launcher.
Det är den vi kommer att använda för att ladda upp våra appar på Google App Engine.

Så vi klickar på Add Existing Application. Och sen pekar vi på den flask-mapp där vi installerade Flask från Google App Engine.

Sen går vi till Edit/Preferences i Google App Engine Launcher och i Python Path skriver vi C:\Python27\pythonw.exe och i App engine SDK så skriver vi C:\Program Files (x86)\Google\google_appengine

Det är där vi bör ha installerat Python27 och Google App Engine.

Nu kan vi Klicka på vår app i Google App Engine Launcher och kolla att den fungerar. Om det blir grönt bredvid appen i Google App Engine Launcher så är allt väl. Annars kan vi hitta felet genom att trycka på Logs-ikonen.

Nu är det klart att installera appen i Google App Engine. Vi vet redan från Stefano Locatis andra video ovan att vi först måste klicka på Create Application i Google App Engine

När vi väl har gjort det så är det bara att trycka på Deploy-knappen i Google App Engine Launcher och sen är det bara att vänta tills appen har laddats upp.

Vi kommer att få ett meddelande när uppladdningen är klar.

Sen kan vi se vår app på webben, min ligger här.

Nu är vi igenom det värsta. Vad som nu kvarstår är att utvidga vår app och lägga till vår databas, och sen lägga till en mobil app som vi ska skriva i PhoneGap

Om ni har några frågor så säg gärna till.

Jag har gått igenom det här själv och har inte haft några problem.

[tags] Lennarts Datakurs, MongoDB, Python Mongo, MongoDB Python, Lennart Silicon Valley , Flask, Python Flask, Python Jinja2 , Google App Engine [/tags]

3 thoughts on “Lennarts MOOC och datorkurs 6: Google App Engine: gå upp och pröva dina vingar!

 1. Bossebus

  Jaja. Trots alla “fancy” namn så är det samma jäkla pillande med “fnuttar”,”dubbelfnuttar”,parenteser,komman,identeringar,kolon,semikolon etc etc.

  Man kan lika gärna köra LISP! ;

  OK,erkänner att internet osv kräver nya program men vaf***n?

  Vad har hänt i övrigt?

  1. Lennart

   Bossebus: Det är faktiskt väldigt likt hur man lär sig läsa noter för att spela musik. Det handlar om symboler som visserligen kan verka underliga när man börjar men som står för koncept som man snart vänjer sig vid.

Comments are closed.