Politik

Värre än lutfisk? Dana Goodyears underhållande bok Anything That Moves: Renegade Chefs, Fearless Eaters, and the Making of a New American Food Culture

Den som inte har träffat Dana Goodyear kan göra det på den här videon.

Den amerikanska matkulturen är betydligt mer innovativ och varierande än vad man kanske skulle tro. Den tid när amerikanerna livnärde sig på fettdrypande och saltfyllda hamburgare och varmkorv är för länge sedan förbi. Speciellt här i Silicon Valley med omnejd så är man oerhört hälsomedveten och restaurangerna här visar vanligtvis antalet kalorier på menyerna.

Dana Goodyear är en amerikansk journalist som skriver på New Yorker och undervisar “Professional Writing” vid University of Southern California.

Hennes bok Anything That Moves: Renegade Chefs, Fearless Eaters, and the Making of a New American Food Culture har fått bra kritik och recenseras av Thomas McNamee i New York Times: Call of the Weird

Chicago’s renowned chef Grant Achatz informs Goodyear that “my favorite is to trick people into thinking they’re eating something that’s not edible.” His “signature vapor,” she reports, “is lavender, which he serves in a plastic balloon covered in Irish linen, under a bowl of yuzu pudding, ham nage and gooseberry coulis. Before presenting the dish, the waiter punctures the bag of lavender air with a syringe in a four-by-four grid, so that the weight of the bowl releases the scent.” At a dinner in California, Goodyear watches as a bartender infuses vodka with marijuana smoke and vanilla to create what he calls a Medicated Gibson, which to her smells “exactly like Dorm Room Couch.”

Goodyear also writes about Rawesome, “an expensive, all-cash, members-only specialty store devoted to radically unprocessed food,” which “was based on the topsy-turvy idea that ‘safe’ food was food procured outside official channels. . . . In the meat cooler there were jars containing raw bison kidneys, spleen, hearts and testicles, which customers often sliced open and ate on the spot.” Members had to sign a pledge to “completely reject and refuse . . . any governmental sanitation standards.” The owner spent time in jail and pleaded guilty to two misdemeanors.

Här i Silicon Valley så är det asiatiska inflytandet nästan överväldigande. Kinesiska, Japanska och Koreanska restauranger finns så gott som i vartenda kvarter och ofta är jag den ende västerlänningen i den överfyllda lokalen. Vilket säger rätt mycket om hur asiatisk Silicon Valley faktiskt är.

Dana Goodyears bok är en måste-läsa för alla USA-intresserade matälskare. Som jag gissar att det finns rätt många av i Sverige.

[tags]Mat i USA, Amerikansk mat, Dana Goodyear, Anything That Moves: Renegade Chefs, Fearless Eaters, and the Making of a New American Food Culture [/tags]

13 thoughts on “Värre än lutfisk? Dana Goodyears underhållande bok Anything That Moves: Renegade Chefs, Fearless Eaters, and the Making of a New American Food Culture

 1. Johnny

  Christer, mitt svar är inte gallimatias, det är ett utmärkt svar på världen idag. Vill du fortsätta vara en marxist som sänker Sverige så är det ditt val. Det går inte att ändra på historien och att blunda för hur olika intressen styr vår politik.

  Tag bara det senaste när Stefan Löfven (S) demonstrerar mot politiskt våld tillsammans med AFA och Revolutionära Fronten, dvs våldsvänstern. Sverige är ett av världens sjukaste nationer på grund av det stora vänster inflytandet i Sverige sedan 1968. Vi har världens högsta skatteförtryck och världens största flyktinginvandring. Vårt media är helt politiskt. Vårt etablissemang är idioter. Bolsjeviker och kommunister är vad det är. Bonniers och Expressen bekämpar (SD), ett demokratiskt parti. Anti-SD fjäsket stinker all världens värld. Sveriges etablissemang är avslöjat och rökt. De som tror att importen av drygt 100.000 arbetslösa människor årligen är bra för Sverige måste tänka om och ta till sig framforskade fakta, men de flesta vägrar, vad göra?

 2. Christer W

  Johnny, ditt svar visar med all tydlighet att du inte har läst kapitalet och därför är ditt svar rena gallimatias.

 3. Johnny

  Christer, jag har insett att Karl Marx inte är lösningen för alla folken i Europa och Världen, oberoende av hans kapitalteorier. Det är uppenbart för mig och alla som kan räkna att Marx har fel och dagens penningsystem aldrig kommer att fungera i längden. För mig är klassisk marxism en ideologi avsedd att uppvigla de fattiga mot de rika. En utopisk ideologi med Karl Marx och 300 … revolutionärer och New York Bankirer som fixar revolutionen i Ryssland. Etablissemanget mördades och den nya … eliten tog över styrelseskicket, Gulager upprättades och Israel bildades …. De flesta svenskar borde studera vår tids historia och alla svenska historiska slutsatser innan man börjar hylla kommunistiskt propaganda.

  Lennart, du har en del bra saker att säga ibland, men i Sverige råder vinter och snart jul. Nu vet jag att alla kommunister och marxister på den här bloggen föredrar att inte fira jul för att de är goda och fina samt sekulära antirasister som är helt för dagens massinvandring av muslimer och katoliker. Men för alla er fåtaliga svenskar som firar Jul vill jag önska en riktigt God Jul med många julklappar och julmat. Må tomten vara med er, 🙂

 4. Christer W

  Johnny, ett är säkert, att du aldrig har läst Kapitalet, liksom de flesta som gnäller och skäller om Marx.

  Marx har än i dag visat sig förvånansvärt precis i sin analys av kapitalismen och dess historiska tendenser.
  Överproduktionskriser, kampen mellan finans- och industrikapital, arbetslösheten som ökar och lönerna som pressas neråt samtidigt som styrkebalansen på arbetsmarknaden ändras är väl betingelser även du borde se
  Den fallande profitkvoten, monopolisering, och kanske framför allt globaliseringen är ju också något Marx pekade på.
  Ett är tydligt, Marx utvecklade en uppsättning mycket vassa analysinstrument som håller än i dag och som används.

  Kapitalet är tung, tråkig och tabeller och definitivt inte vad de flesta tro utan ett massivt forskningsarbete.

  Marx ansåg att de existerande kapitalistiska förhållandena var komplexa och krävde en särskild analys. Han inledde arbetet med en kritisk genomläsning av hela den klassiska politiska ekonomin, Smith, Ricardo och andra från vilka han tog över en lång rad begrepp men gav nya betydelser.
  Marx system var dock inte en ny politisk ekonomi utan, som verkets undertitel vittnar om, en kritik av ekonomin som sådan.
  Han avsåg aldrig till att föreslå någon särskild ekonomisk politik som till exempel frihandel eller protektionism, utan istället bara ådagalägga det kapitalistiska produktionssättets rörelselag, dess inneboende motsättningar och dess obeständiga natur.

 5. Johnny

  Det är obehagligt att konstatera att USA är fullt av kommunister och marxister som inte har en susning om hur man lagar lutfisk eller julskinka. Landet borde vara fullt av folk som gillade frihet och pengar, men många människor reser åt fel håll, de har inte alla indianer i kanoten eller hästar i ladan och då blir alla idioter kulturmarxister. Nu finns det svenskar som fortfarande röstar på avskyvärda partier som M, FP, C, KD, S, MP och V, men alla svenskar skäms över sig själva för att de möjliggjort massinvandringen och svikit sitt folk och land, speciellt förstörelsen av det svenska folkhemmet är svår att acceptera.

  1. Lennart

   Johnny: Mer lutfisk som en garanti för demokrati menar du? En intressant fast kanske inte helt logisk koppling.

 6. Christer W

  Lennart, det är möjligt att din mamma inte var så hemma i konsten att tillreda lutfisk. Å andra sidan så hände det alltid olyckor på den gamla goda tiden när lutfisken skulle prepareras, lut var ju inget snällt att leka med. Därför var hon kanske försiktig i överkant så lutfisken smakade kalsong.
  Min farmor var mycket bättre än min mamma på tillreda lutfisk, farmor kom från Bohuslän och bodde rätte länge i Norge.

 7. Christoffer

  Jag gillar lutfisk. Dock otroligt smaklös aka harmlös. Går inte att äta det utan senapspulver och vitsås med pepparrot.

  tycker det är en lättsam tradition i familjen att i familjen äta den en två gånger efter jul.

 8. Bosse

  Lennart: Du får komma hit och hälsa på så ska du få äta lutfisk som får dig att inse att just lutfisken är julens stora behållning. 🙂

  1. Lennart

   Bosse: Tack för erbjudandet, men jag är aningen skeptisk på att lutfisk är Julens stora behållning. Knappast bättre än den SSD-disk som jag ska ge mig själv eller den gigantiska platt-TV som mina barn ska ge min fru. 🙂

 9. Bosse

  Klaga inte på lutfisk, rätt tillagad är det en delikatess. Att folk inte gillar lutfisk tror jag beror på att de inte anrättar det hela på rätt sätt. Först och främst måste vara lagom i konsistensen dvs inte för lös men heller inte för hård. Det är alltså noga med att lutningen är perfekt. Sedan gäller det att ha en koky potatis och en välkryddad bechamelsås till. Sist men inte minst gäller det att krydda själva fisken ordentligt med både kryddpeppar och vitpeppar. Lite gröna ärter till det hela sitter inte heller i vägen. Sedan är det bara att äta och njuta. Det står sig väl i en jämförelse med sushi eller vilken annan asiatisk “sensation” som helst och nyttigt är det också. Över huvud taget står sig vår svenska matkultur bra i jämförelse med andra matkulturer. Själv är jag t.ex. inte så överförtjust i Kinamat som oftast är sprängfull med soya och natriumglutamat, men smaken är ju som baken.

  1. Lennart

   Bosse: Den lutfisk som min mamma tvingade i mig och mina två bröder till Jul som barn smakade alltid som gamla uppkokade kalsonger. Jag fick men för livet.

   Men du har säkert rätt. Nästa gång jag är i Sverige ska jag kolla igen. Det var ju några år sen och Darwins utvecklingslära måste ju ha påverkar även lutfisken.

Comments are closed.