Politik

Google köper tillverkaren av militära robotar Boston Dynamics

Googles förre Android-chef Andy Rubin har tydligen fått något av en medelålderskris. Han har hoppat av ett av de viktigaste jobben som Google har att erbjuda, för att syssla med något som med stor säkerhet inte kommer att spela mer än en perifer roll för Google, nämligen robotar.

Google är ett sökföretag som tjänar mer pengar än vi kan föreställa oss på sökfuntioner. Och som nu försöker dominera den mobila sökmarknaden.

Så varför sysslar man med saker som Googles självstyrande bil? Jo för att locka till sig gräddan av IT-eliten. Det är viktigt att Google uppfattas som ett coolt företag med en massa spännande ny teknologi, som Google Calico, dess initiativ för att “lösa åldrandets gåta” Med sina miljarder så har Google råd med såna här perifera projekt som man kanske kan anpassa till sin centrala sökverksamhet.

John Markoff skriver i New York Times:Google Adds to Its Menagerie of Robots

oogle confirmed on Friday that it had completed the acquisition of Boston Dynamics, an engineering company that has designed mobile research robots for the Pentagon. The company, based in Waltham, Mass., has gained an international reputation for machines that walk with an uncanny sense of balance and even — cheetahlike — run faster than the fastest humans.

It is the eighth robotics company that Google has acquired in the last half-year. Executives at the Internet giant are circumspect about what exactly they plan to do with their robot collection. But Boston Dynamics and its animal kingdom-themed machines bring significant cachet to Google’s robotic efforts, which are being led by Andy Rubin, the Google executive who spearheaded the development of Android, the world’s most widely used smartphone software.

The deal is also the clearest indication yet that Google is intent on building a new class of autonomous systems that might do anything from warehouse work to package delivery and even elder care.

Boston Dynamics was founded in 1992 by Marc Raibert, a former professor at the Massachusetts Institute of Technology. It has not sold robots commercially, but has pushed the limits of mobile and off-road robotics technology, mostly for Pentagon clients like the Defense Advanced Research Projects Agency, or Darpa. Early on, the company also did consulting work for Sony on consumer robots like the Aibo robotic dog.

Google Glass däremot är en del av Googles sökverksamhet, och därför inte alls ett perifert projekt.
Vi ser idagatt hur Google har lockat över en Microsoftchef och vi vet också att Twitter idag anses som ett bättre företag än både Facebook och Google.

Så det är viktigt för Google att kunna erbjuda coola projekt.

Om Google tror att robotar kommer att bi en del i dess sökverksamhet så kan i alla fall jag inte se det.

Pressklipp:
Vad ska Google med alla robotar till?,Google inför röstsökningar,Google satsar på robotar,?Vad gör att alla tappar intelligensen??

[tags]https://plus.google.com/+LarryPage/posts/Lh8SKC6sED1 [/tags]

10 thoughts on “Google köper tillverkaren av militära robotar Boston Dynamics

 1. Peter Andersson

  @ Bossebus

  Viltsök tog jag med mest eftersom det väl är lagstadgat – men det spricker ju iofs redan sekund ett om den påkörande bilisten inte rapporterar att rådjuret släpade sig ut i skogen efteråt med uppenbart brutet ben e.d.

  Allt som är lagstadgat går det ju dock att göra pengar på, det är ju bara att kolla på hur våra myndigheter gång på gång på gång går bort sig vid upphandlingar, utförsäljningar och/eller deals med privata kontraktörer.

  Robotar i skiftande storlekar som assisterar oss i ditten eller datten är nog jättestort redan om tio år – kommer att bli större än mobiltelefoner, särskilt om de kan kombineras med mobiltelefoner (och varför skulle de inte kunna det) och google verkar leda utvecklingen, de ligger i vinnarspåret för att tjäna grovar pengar när det lossnar på allvar.

  För övrigt har jag inget emot facket, har själv varit arbetsplatsombud på postmottagarnivå, mycket lärorik tid.

 2. Bosse

  Lennart: “Bra företag att jobba på” jaha du menade så. Ja det kan så vara. I och för sig vet jag inte riktigt vad som kan vara så intressant att jobba med på Twitter. Själva sidan och funktionerna verkar ju vara status quo sedan länge och inte speciellt märkvärdigt, men å andra sidan är jag så sällan in på sidan att jag säkert kan ha missat allt nytt lull-lull som eventuellt tillkommit.

 3. Bossebus

  @Peter

  Inte bryr jag mig speciellt om döda vildsvin…dom tar naturen hand om. Men det är riktigt att när dom kallnat så är dom svåra att hitta.

  En del hundägare har GPS-sändare på sina hundar som har sexuella drifter och rymmer (hundarna). Kanske bättre att förse barnen/nyinkompetenta duttefånägare med liknande så slipper man löjliga robotar i skogen. :-D. Drönare som hoovrar kan ju vara en annan sak.

  Vad har du emot fackföreningar förresten?

 4. Peter Andersson

  @ Bossebus

  Helikoptrar – visst, när de finns tillgängliga, inte är på verkstad, är tankade och tillåts lyfta på OB-tid för facket! 😉

  En terränggående sökrobot kan ta med sig mat, varm dryck, telefon så ungen kan prata med föräldrarna direkt när den hittas, etc, etc.

  @ Lennart

  Andra idéer:

  Eftersök av trafikskadat vilt. Ingen helikoptervärmekamera i världen kan hitta ett vildsvin som dött och kallnat, eller sopa undan resterna av en ren som blivit påkörd av norrlandståget. Men eftersökrobot kan trava omkring i 20 minusgrader medan “piloten” sitter i värme någonstans, och sätt dit några arbetsarmar så kan de nog lyfta undan både det ena och det andra utan att extra människor behöver ta sig ut till olycksplatsen.

  Eller varför inte som delvisa ersättare för blindhundar? För det första är blindhundar opålitliga i det att de precis som människor kan bli sjuka, då får människan sitta hemma. För det andra är upplärningen lång och dyr och en kostnad för samhället medan en robot kommer att kunna skeppas direkt från slutet av det löpande bandet. Och återigen, det där med inbyggd telefon, andra handikappade än blinda kommer att kunna ha robotar som de skickar ned till livsmedelsbutiken, kommunicerar genom med kassörskan, lastas med dagens inköp och sedan går hem själva (med samma teknik som självkörande bilar, typ).

  Om en av googles toppchefer och innovatörer har gått över till detta område så är det nog mer än en medelålderskris…

 5. Bossebus

  Jag tror det blir en avdelning som liknar en känt område nära mig numera kallat “Minneslunden” där förbrukade (läs inkompetenta och avtalsmässigt för dyra att bli av med) skickar papper mellan varandra. Inget kommer in och inget går ut.
  (Ex. mentalsjukhus var det,som extra krydda).

  Kanske döps det till “Memory Lane Robots” där kod skickas mellan varandra? 😀

  I övrigt har polisens helikoptrar allt som behövs i form av kameror,ljus etc för oländlig terräng.

  ja ja

 6. Bosse

  vi vet också att Twitter idag anses som ett bättre företag än både Facebook och Google.

  Det har jag ärligt talat svårt att förstå. När det gäller Twitter så är ju själva nätverket och tekniken i sig inte värd ett skit, utan är något som nästan vem som helst kunde ha skrivit ihop (rent tekniskt är t.ex. Jonas Lejons Bloggy en bättre mikroblogg än Twitter). Hela värdet ligger i användarna som kan försvinna blixtsnabbt när det dyker upp en “häftigare” grej att sitta och broadcasta ifrån. Google har däremot betydligt fler grejer med substans i att spela med. Blev jag tvingad att köpa aktier i antingen Google eller Twitter så skulle valet för mig vara tämligen enkelt och det faller inte på Twitter vars värde i princip kan försvinna över en natt.

 7. Peter Andersson

  Terränggående robotar som söker efter försvunna gamla/barn 24/7 kommer att kunna bli hur stort som helst skulle jag tro – vilken politiker i den demokratiska västvärlden kommer att våga avstå från att köpa in sådana till varje region i sitt land när de finns tillgängliga?

  Eller tänk en robothund-assistent på varje svenskt dagis – sätt GPS på ungarna och sedan kan de ta roboten med sig ut i skogen i dubbelt eller tredubbelt så stora grupper som förr.

  Sedan har du välgörenhetsorganisationer/välgörenhetsaspekten i tredje världen – tänk bara vilken nytta sådana robotar skulle ha bidraga med i Indonesien efter jordbävningen nyligen, när de blir vattentåliga kommer de att kunna skickas in och rädda liv där människor initialt avstår från att ta sig fram eftersom det ändå finns så mycket att göra där det går att ta sig fram. Etc.

  1. Lennart

   Peter, Jovisst, jag tror även jag på robotar, men det har ingenting med Googles sökverksamhet att göra. Det finns inget sätt för Google att tjäna pengar på såna här robotar. Det är därför jag har svårt att förstå deras intresse.

Comments are closed.