Politik

New York Times uppmärksammar Stockholm som “Europe’s Start-Up Superstar”

Ni kan skippa reklamsnutten efter sju sekunder.

Så här i efterhand kan man kanske säga att millennieskiftet blev slutet på Silicon Valleys ställning som världens enda IT-stad. Det kan tyckas underligt att säga så när Silicon Valley under tiden sen dess har frambringat företag som Google, Facebook, Twitter och nu även dominerar på den mobila webben.

Förändringen består inte så mycket av att Silicon Valley inte längre kan producera nya startupföretag utan att resten av världen nu också har startat sina egna IT-städer. Och där spelar Stockholm en allt mer framtrände roll.

Som videon ovan visar.

En orsak till att det nu är så enkelt att starta nya IT-städer är att infrastrukturen har blivit global. Något som jag kunde konstatera i Nairobi tidigare i år. Datormolnen är idag globala, den öppna kodrörelsen likaså. Det behövs allt mindre riskkapital för att starta eget. Ett mobilt startupföretag består av allt från två till en handfull programmerare och det är allt.

Det finns ingen teknologi och inga idéer som man inte också har tillgång till Stockholm, Beijing, Nairobi eller Berlin. IT-världen är i sanning global.

Samtidigt som IT-ingenjörerna flyr Silicon Valley för det coolare San Francisco så kommer Stockholm om några år att kunna locka utländska IT-ingenjörer och entreprenörer. Om man spelar sina kort rätt.

Vad Sverige kan göra för att befästa sin ställning som IT-nation är att satsa på programmering i skolan och även bygga upp regionala IT-städer i Malmö, Luleå, Uppsala, Göteborg, Halmstad osv.

Det här är framtiden helt enkelt. Det är här som jobben kommer att finnas.

Mark Scott i New York Times skriver om startupföretagen i Stockholm: Signs of Cracks in the Law of Jante
By MARK SCOTT

Recent high-flyers include the gaming company King, which also has offices in London and is moving towards an initial public offering in New York, according to people briefed on the matter. Klarna – an online payments company that allows consumers to pay for online purchases after they receive them – also has raised more than $150 million from several high profile investors, including Sequoia Capital.

“The ambition level of the company is to go global,” said Niklas Adalberth, a co-founder of Klarna, which is valued at more than $1 billion and bought its German rival Sofort for $150 million on Wednesday. “It is just a matter of time.”

Pressklipp:
De levererar it-stödet för Stockholms skolor

[tags]Stockholm IT stad, IT Stockholm, Stockholm dataföretag [/tags]