Politik

Silicon Valley, Uber och nyliberalismen, eller all innovation är inte guld som glimmar

San Francisco-baserade Uber är ett företag i transportbranschen som marknadsför en mobil app som kopplar upp passagerare mot bilförare för uthyrning och samåkningstjänster.

Företaget är ett av Silicon Valleys gunstlingar, speciellt eftersom man försöker konkurrera ut existerande taxibilar med sin mobila app och ett stall av bilförare och ersätta dom med, ja med vaddå?

Michael Hiltzik skriver om Uber i Los Angeles Times och det slutmål som hägrar för företaget, nämligen att när man väl har konkurrerat ut taxirörelsen så kommer man att kunna höja priserna astrononiskt: Uber upholds capitalism, (possibly) learns downside of price gouging

The ride-sharing firm Uber takes great pride in hewing rigorously to libertarian, let-the-market-decide business principles. It’s unapologetically in love with supply-and-demand, or “surge,” pricing. When demand for rides peaks, such as on New Year’s Eve, so do Uber’s fares. What does Uber say about price-gouging complaints? It says: if you don’t like it, walk.

But Uber may just have discovered that there are limits to the surge. During a ferocious winter storm on Saturday night it ticked off Manhattanites no end with fares that ran seven or eight times normal rates. One passenger allowed the website gothamist.com to publish his receipt, $94 for an 11-minute trip covering less than two miles.

Ett bra exempel på att allt inte är guld som glimmar som kommer från Silicon Valley. Precis som Google och Facebook samlar in lika mycket personlig information om hundratals miljoner människor som självaste NSA. Allt medan Google högljutt deklarerar sin slogan “Don’t be evil”.

Pressklipp:
Kollade Facebook – ramlade från pir,Ställ dina frågor till SvD på Facebook,

[tags]Kollade Facebook – ramlade från pir [/tags]