Politik

Frågetävling på bloggen lagom till Jul: Parthenon eller hur skulle du förändra historien om du kunde?

Parthenon som byggdes mellan 447 f.Kr. och 433 f.Kr. på Akropolis i Aten som en hyllning till Pallas Athena för hennes skydd av staden Aten och Grekland under persiska krigen.

Varför varade medeltiden så länge, vad hade hänt om inte det gamla Grekland och senare även Romariket hade invaderats och förstörts? Varför kom inte industrialiseringen tidigare, vad hade hänt om USA hade upptäckts av kineserna på medeltiden?

Och vad hade hänt om du plötsligt, med dina nuvarande kunskaper, hade kunnat resa tillbaks till det gamla Grekland, säg, och plötsligt hade vaknat upp i Perikles Aten?

Vilka av dina nuvarande kunskaper hade du kunnat använda för att förändra historien?

Det är betydligt svårare än man skulle tro. Du berättar för Sokrates, Platon eller Aristoteles om att man kan bygga datorer, flygplan, ångdrivna fartyg. Du berättar för Pythagoras och Arkimedes att man kan bota sjukdomar, om den moderna matematiken.

Du lägger hela den moderna vetenskapen och kunskapen vid deras fötter. Men avståndet mellan deras värld o vår egen är alltför stor. Dom förstår dig inte, tror dig inte, bryr sig inte.

Så finns det någonting som du kan berätta för dom som dom själva kan verifiera och som skulle få dom att tro dig? Något som dom lätt kan kolla och som på kort tid skulle förändra hela historiens gång?

Jag tror jag vet ett svar men vill gärna höra vad ni tycker.

Pressklipp:
SvD

[tags] Frågetävling, Grekland och datorer, Grekland Perikles[/tags]

15 thoughts on “Frågetävling på bloggen lagom till Jul: Parthenon eller hur skulle du förändra historien om du kunde?

 1. Peter Andersson

  Med hänvisning till nedanlänkade XKCD-stripp, som nog kommer obekvämt nära sanningen om vad som är viktigat, så skulle jag leta rätt på Pythagoras och lära honom siffran noll, koordinationssystemet, andragradsekvationer, tredjegradsekvationer, integraler och lite annat sånt.

  http://xkcd.com/435/

  Koordinatssystemet var förmodligen den viktigast postmedeltida matematiska upptäckten av dessa – men Descarte “jag tänker alltså finns jag” är av någon anledning mer ihågkommen för andra saker.

  1. Lennart

   Roger: Perfekt, det finns ingen anledning till att grekerna inte skulle kunna ha skapat Gutenbergs tryckpress vad jag kan se.

 2. Bossebus

  Såvitt jag förstått så krävs “nollan” i matematiken för att kunna räkna på tex hur linser skall slipas. Araberna kom på nollan (Ja,det kan vara omdiskuterat,Indien nämns). Men visst kan man experimentera fram fungerande “luppar” för närsynta bönder tex.

  I ett större perspektiv så rasar det mesta när den dominerande civilisationen slutar fungera. Vad är grunden till framgången bör man då fråga sig.

  Lite provokativt kan man ju undra vart nuvarande västerlänska hegemoni är på väg och varför?

 3. Bossebus

  //Så var det bara mentala skygglappar som gjorde det omöjligt för de gamla grekerna att börja slipa glaslinser eller uppfinna ångmaskinen?//

  Nej,troligen fanns principen liggande i tex det gamla biblioteket i Alexandria eller liknande tidigare varianter i mellanöstern.

  Men det behövdes inte för slavarna och hästar och kameler fungerade med vete eller gräs,det var gott nog. Man ändrar inte på ett fungerande system hur som helst.

 4. Christer W

  Lennart, Hans Lippershey är den som sägs ha uppfunnit kikaren och teleskopet 1608. På Wiki finns det ganska mycket om mannen och teleskopet

  Jag tror att det som var viktigt för kikaren och teleskopet utvecklingen av glasögonen på 1200-talet, innan dess så användes slipades bergskristaller och beryller till synhjälpmedel. Det är möjligt att uttrycket ett “rosenrött skimmer” kommer av att en del beryller hade en lätt röd färgton.

  Galileo Galilei förbättrade H L,s konstruktion, av vad jag har förstått var Galilei en tålmodig och noggrann slipare och att sliptekniken förbättrades i i början på 1600.

  1. Lennart

   Christer: intressant, något jag inte visste. Frågan kvarstår dock vad som förhindrade de gamla grekerna att börja slipa glasögon. Dom fokuserade på abstrakt tänkande men inte på praktisk vetenskap. Men varför det var så tror jag just hängde samman faktorer som gjorde att Kina stagnerade under Ming-dynastin.

 5. Bosse

  Jag ser framför mig gruppresande som klagar över att de fick fel näsa, öron eller annat när de monterades ihop vid ankomsten.

  Japp men har man riktig otur kan det ju hända betydligt värre grejer än fel näsa, du kanske har sett filmen Flugan 😉

  Angående den här tävlingen får jag nog fundera ett tag till innan jag kan ge något svar. “Något som jag kan berätta för dem och som de sedan lätt kan kolla att det är sant”. Det kan då iaf inte vara någon mer avancerad teknisk uppfinning utan snarare något slags upptäckt som varje nutidsmänniska vet och som är lätt att verifiera men som antikens människor inte hade en susning om. Hmm som sagt jag får allt grunna en stund till.

 6. Christer W

  De mesta av dagens kunskaper är ju obrukbara för dem. Slipade glaslinser skulle kunna påverka herrarna. En annan skulle kunna vara att ange ett datum för en kommande solförmörkelse för dem. Det måste ju vara något som inte har skett men som sker i deras framtid, vi sitter ju med facit.

  Här om dagen såg jag på ett program om teleportering. Forskarna skickade partiklar mellan två observatorier på Kanarieöarna, kvantmekaniken är trollformeln. Jag ser framför mig gruppresande som klagar över att de fick fel näsa, öron eller annat när de monterades ihop vid ankomsten.

  1. Lennart

   Christer: Precis, slipade glaslinser är vad jag tänkte på. Galileo Galilei sägs ha skapat det första mikroskopet ungefär 1609 och det finns ingen orsak vad jag kan se att inte de gamla grekerna kunde ha uppfunnit det. http://sv.wikipedia.org/wiki/Mikroskop

   Men det finns också andra upptäckter. Icke-euklidisk geometri kom först på 1800-talet. Frihandel och banker.
   En föregångare till ångmaskinen är känd från antiken: Herons ångkula (eolipil) som beskrivs av filosofen Heron verksam under första århundradet e. Kr. http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngmaskin men sen dröjde det ända till 1700-talet med Denis Papin och Thomas Newcomen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Newcomen

   Så var det bara mentala skygglappar som gjorde det omöjligt för de gamla grekerna att börja slipa glaslinser eller uppfinna ångmaskinen?

  1. Lennart

   Martin: Inte dumt, men hur skulle du bevisa det? Alltså hur skulle du kunna visa dom att dom skulle få ett bättre liv på det sättet?

Comments are closed.