Politik

USA:s Carl Larsson. Deborah Solomons American Mirror: The Life and Art of Norman Rockwell

Även om USA aldrig riktigt såg så idylliskt ut som Norman Rockwell målade det i Saturday Evening Post mellan 1916 och 1963, så är det så som miljoner amerikaner fortfarande ser sitt land, som ett idylliskt småstadssamhälle där alla känner alla, där alla har sin givna plats i det USA dit deras föräldrar eller farföräldrar nyligen kom för att njuta frihet, demokrati och överflöd. En idyll som Birger Sjöberg skulle ha känt igen, eller Carl Larsson. För det är med Carl Larsson man bör jämföra USA:s mest ikoniske illustratör och målare. Mannen som skapade den bild av USA som ännu är en del av dess mjuka makt.

Deorah Solomon har fått rejält med kritik för att hon i sin bok om Norman Rockwell försöker psykoanalysera honom och få honom att framstå som en förträngd homosexuell mm.

Den inte helt okände Garrison Keillor avfärdar med rätta Solomons larviga försök att trissa upp försäljningssiffrorna för sin bok i sin recension i New York Times: Norman Rockwell, the Storyteller
‘American Mirror: The Life and Art of Norman Rockwell,’ by Deborah Solomon

It’s a fine story, how this odd and fastidious young man worked his way up through a cartoonish phase to become the most beloved American artist of the 20th century, his very name a byword for sentimental Americana — Main Street, the village church, the ball field, the soda fountain, the barbershop, the freckle-faced Boy Scout, the garrulous grandpa, the blushing bride — “an odd-duck artist yearning for normalcy and community,” writes Deborah Solomon, “a small-town Arcadia of his own imagining.” He created images that reside in collective memory

På jakt efter det USA som en gång existerade, kanske. Det är omöjligt att förstå dagens USA utan att känna till Norman Rockwell och hans syn på sitt land.

Och Christopher Benfey har recenserat Deborah Solomons bok i New York Review of Books: An American Romantic

I samma genre är barnboksförfattaren Dr Seuss, USA:s Lennart Hellsing.

Pressklipp:

[tags]Norman Rockwell, Lennart Hellsing, Amerikansk idyll, USA:s mjuka makt [/tags]