Politik

USA: med näbbar och klor, President Obama försöker förhindra inblandning från federala domstolar i NSA-skandalen

Istället för att nedmontera det massavlyssningsprogram av amerikanska medborgare som infördes av president Bush så är president Obama genom den arbetsgrupp har has satt upp, som mest beredd till vissa kosmetiska förändringar . Vad han till varje pris vill undvika är att federala domstolar blandar sig i leken och klart förkunnar att hela programmet strider mot den amerikanska grundlagen. Det har reda skett en gång när U.S. District Judge Richard Leon förkunnade att NSA massinsamling av s.k. metadata uppenbarligen bryter mot rätten till det amerikanska folkets personliga integritet.

När ännu en federal domare, Jeffrey S. White vid United States District Court, Northern District of California i San Francisco nu står redo att döma i ett annat fall som berör president Obamas massavlyssning, så gör presidenten allt för att förhindra ett domslut.

Charlie Savage och David E. Sanger skriver i New York Times: White House Tries to Prevent Judge From Ruling on Surveillance Efforts

The Obama administration moved late Friday to prevent a federal judge in California from ruling on the constitutionality of warrantless surveillance programs authorized during the Bush administration, telling a court that recent disclosures about National Security Agency spying were not enough to undermine its claim that litigating the case would jeopardize state secrets.

In a set of filings in the two long-running cases in the Northern District of California, the government acknowledged for the first time that the N.S.A. started systematically collecting data about Americans’ emails and phone calls in 2001, alongside its program of wiretapping certain calls without warrants. The government had long argued that disclosure of these and other secrets would put the country at risk if they came out in court.

Genom att försöka förhindra att USA:s självständiga domstolar blandar sig i vad som på kort tid har blivit en konstitutionell kris, så bekänner president Obama samtidigt färg. Det är hos spionerna på NSA och CIA som hans hjärta ligger, inte hos det amerikanska folket, som han en gång lovade “förändringar ni kan lita på”.

Så korrumperas välmenande politiker på bara några korta år.

Pressklipp:
SvD

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]