Politik

USA och den amerikanska drömmen: hungern ökar bland de fattiga och arbetslösa i USA

Bilden är klickbar

I takt med att skillnaderna mellan rika och fattiga ökar i USA så pressar republikanerna på för att riva upp de sista resterna av det sociala skyddsnätet för de fattigaste. Det här är något som den amerikanska pressen inte brukar vara speciellt pigg på att ta upp, men det är inte desto mindre en skandal att världens enda supermakt behandlar sin egen befolkning på de här sättet.

Svält och hunger är också ett problem mitt bland IT-miljarderna i Silicon Valley. För den som inte arbetar inom IT-industrin får ofta nöja sig med löner så låga att de inte kan leva på dom: What the most common jobs in San Francisco area pay

Karen McVeigh i skriver i Brittiska Guardian: Demand for food stamps soars as cuts sink in and shelves empty. More working Americans are lining up at emergency food banks and going hungry, as cuts to those programmes take effect

Deep cuts to the US food stamps programme, designed to keep low-income Americans out of hunger in the aftermath of the economic recession, have forced increasing numbers of families such as theirs to rely on food banks and community organisations to stave off hunger.

An expansion of the programme, put in place when the recession was biting deepest, was allowed to expire in November, cutting benefits for an estimated 48 million people, including 22 million children, by an average of 7%.

As these cuts begin to bite, even harsher reductions are in prospect. Republicans in the House of Representatives have proposed $38bn cuts over 10 years, in their latest version of a long-delayed farm bill that would also require new work requirements and drug tests for food stamp recipients.

The cuts have forced poor families to make tough choices. The Guardian spoke to beneficiaries of the food stamps scheme, known as the Supplemental Nutrition Assistance Programme (Snap), in San Antonio, Texas. As the second most populous US state after California, Texas suffered the second-biggest cut to its Snap programme, affecting 4 million recipients.

Soppkök är den enda möjligheten de fattigaste och deras barn har att överleva.

Ett perfekt exempel på det nyliberala samhälle som även håller på att bli populärt i Sverige.

Pressklipp:
USA:s militär håller koll på jultomten

[tags]Hunger i USA, Soppkök i USA, Fattiga i USA [/tags]

2 thoughts on “USA och den amerikanska drömmen: hungern ökar bland de fattiga och arbetslösa i USA

  1. Kalle

    Ja visst är det något kapitalt fel om man måste ha två eller tre jobb för att överleva. Men Reaganomics trickle down har väl bara inte tagit riktigt än.

    1. Lennart

      Kalle: “Reaganomics”, att de fattiga ska leva på brödsmulorna från de rikas bord, är en av orsakerna till den växande krisen för de fattiga i USA.

Comments are closed.