Politik

Pisa, Polen och Jan Björklund: Polen blir centrum för globaliserade datortjänster

Poznanskipalatse i Lodz

Under ledning av den hetlevrade utbildningsministern Jan Björklund och dennes privatiseringsagenda, har svenska skolan rasat ner i botten, medan andra länder nu har tagit ledningen i Pisa-ligan. Som Polen t.ex. Polen slå Sverige, det verkar omöjligt. Men så är det faktiskt: Polens skolor klättrade från botten till toppen

Och om man får kompetenta människor att leda skolan så sker det märkliga saker. Som att Polen nu tack vare sin fina skola har blivit centrum för den globala utlokaliseringen av datortjänster.

Jack Ewing skriver i New York Times om det polska undret: Midsize Cities in Poland Develop as Service Hubs for Outsourcing Industry

Lodz, a former textile manufacturing center with a population of about 740,000, is just one of several Polish cities that have become service hubs for an international corporate clientele that values Poland’s well-educated and often multilingual work force.

In midsize cities like Wroclaw and Gdansk, Poles are doing back-office work not only for Indian outsourcing companies like Infosys, Wipro and Tata Consulting Services, but also for major corporations like IBM and banks including Citigroup and Bank of New York Mellon.

About 110,000 people work in what is broadly known as the business services industry in Poland. The category includes outsourcers like Infosys that take over such functions as finance or information technology for customers, as well as banks and other companies that set up in-house operations to do their own back-office work.

Man räknar med att med nuvarande tillväxttakt så är det inte otänkbart att IT-sektorn i Polen skulle kunna gå om den polska bilindustrin med 140,000 anställda, och bli den ledande källan till arbetstillfällen inom den privata sektorn. Bara den offentliga sektorn, som sysselsätter ungefär en fjärdedel av Polens 15,7 miljoner arbetare, skulle då bli större.

Nu nafsar andra forna öststatsländer som Bulgarien och Rumänien Polen i hälarna. Men inte Sverige. I stället ser vi en surrealistisk debatt i den svenska pressen där många verkar tro att det är ett tecken på att vi är så välmående att vår skola nu rasar neråt i takt med att riskkapitalets skolvinster stiger: Pisachocken värst i välmående länder . De fem länder som försämrats mest i senaste Pisaundersökningen av skolresultat är alla välmående. Kanske är det så att friheten att göra livsval i dessa länder även medför en frihet att prioritera bort det som inte känns intressant?

Så kan det gå om man kör den svenska regeringens nuvarande frihetsagenda och urholkar skolan. Det får förödande konsekvenser.

Pressklipp:

[tags]Pisa Svenska skolan, Svenska skolan Polen, Jan Björklund och Polen [/tags]

13 thoughts on “Pisa, Polen och Jan Björklund: Polen blir centrum för globaliserade datortjänster

 1. Peter

  Med sittande styre så är frågan om det blir någon förbättring i framtiden moderaternas Tomas Tobé har universallösningen nämligen.

  1. Varje elev skall bli sedd
  2. Mer tid mellan lärare och elev
  3. Skickligare lärare

  Kanske lite sent att komma med dessa revolutionerande tankar nu efter två mandatperioder.

  Han duckar helt för det systemfel som uppstod när friskolereformen på allvar gjorde sitt intåg under deras styre och ledde till ett mer segregerat samhälle.

  1. Lennart

   Peter: Det tror jag inte heller, vilket är tragiskt för jag tror att det finns plats för en stor dos nytänkande på de här området. Jag är rätt säker på att den stora majoriteten av alla IT-ingenjörer i dagens Sverige inte har lärt sig programmera i skolan utan genom att skriva moddar till Markus Perssons Minecraft.

   Jag misstänker på samma sätt att de flesta ungdomar i dag inte har lärt sig engelska i skolan utan på webben och tv.
   Så skulle det kanske gå att omprioritera vad man satsar på i skolan?

 2. Peter Andersson

  @ Per A

  Å andra sidan släpptes hon fram som partiledare ett decennium efter skandalen TROTS att alla undersökningar visade att väljarna inte hade glömt – det var nästan som om SAP ville skriva det svenska folket på näsan att inom deras parti är fusk med skattebetalarnas pengar snarast en merit… 😉

 3. Per A.

  “Precis, men i Sverige utkrävs aldrig något ansvar, det har jag fått lära mig.”

  Det beror nog på vem man är.
  Mona Sahlins kontokortfippel har hon fått äta upp ett antal gånger.

  1. Lennart

   Per: Ja men tvingades hon verkligen betala tillbaks pengarna eller var det frivilligt? Borde veta men jag har glömt. Vad jag menar är att en tjänsteman som bryter mot lagen som Christina Lugnet sedan också tvingas betala tillbaks de pengar hon har försnillat. Vad jag förstår så kan en sådan tjänsteman omplaceras eller t.o.m. få sparken om dom inte är generaldirektörer, men dom krävs aldrig på de pengar de har gjort av med. Jag kan ha fel men så verkar det.

 4. roger

  Björklund är den mest olyhörda katastrofministern genom tiderna, han ensam gör att alliansen inte har min röst i höst

  1. Lennart

   roger: Inte min heller och till stor del av samma orsak. Björklund är så osannolik att om han inte fanns i levande livet skulle ingen tro att en sådan politiker ens kunde existera.

 5. Per A.

  Debatten kring det inte helt framgångsrika svenska resultat i Pisa-mätningarna har varit lustiga att se. Liberala ledarsidor har skyllt och skällt på precis allt, utom de vinstdrivande friskolorna och Jan Björklund. Det har varit sossarnas fel, elevernas fel, föräldrarnas fel, internets fel, tidsandans fel och kommunalpolitikernas fel. Men aldrig skolministerns fel. Märkligt.

  1. Lennart

   Per: Precis, men i Sverige utkrävs aldrig något ansvar, det har jag fått lära mig. Det är egentligen tragiskt. Hade jag förstått det så hade jag i unga år gått in i politiken. Dummare än Bosse Ringholm är jag i varje fall inte. Ja inte mycket i alla fall. Och sen hade jag kunnat leva loppan i decennier.

  1. Lennart

   Peter: Det finns ju privatisering och privatisering. Som jag förstår det så öppnade regeringen för kortsiktigt riskkapital som gick in för att göra kortsiktiga vinster genom att “effektivisera” skolan, dvs sparka lärare och skära ner på lokaler och undervisningsmaterial. Dvs som Mitt Romneys Bain Capital fungerar här i USA. Om man däremot har en långsiktig målsättning så finns det inte vad jag förstår någon som helst orsak till att privata skolor inte skulle fungera.

Comments are closed.