Politik

Välkommen till 2014! Det skrivna ordet minskar i takt med att mobilerna, MOOC och YouTube tar över på webben.

En av de nya platttevena i 4K-format

Dom hetaste mobilapparna idag är Instagram och Snapchat och andra appar som gör det lätt att ta bilder och blixtsnabbt dela med sig av dom till sina kompisar. En bild är värd tusen ord, och det skrivna ordet håller på att tappa mark mot bilden och speciellt kanske mot videon, tack vare ny teknologi som bredband, vidunderliga platt-teven och ett allt bredare bredband.

Kidsen har slutat skriva e-postmeddelanden för länge sen, dom textar, och It-ingenjörerna använder sociala webbebbsajter som Stack Overflow där dom kan ställa korta frågor och får korta svar. Ingen av dagens IT-ingenjörer skulle drömma om att köpa datorböcker på över tusen sidor som man gjorde så sent som kring millennieskiftet och sen försöka sätta sig och läsa såna monsterböcker.

Den som vill lära sig programmera, historia, filosofi, matte, eller hur man fixar en toa som har gått sönder, kan idag lätt hitta en uppsjö av videon på YouTube, som snabbt håller på att förändra världen på samma sätt som Wikipedia.

Starupföretag här i Silicon Valley som Khan Academy, Udacity och Coursera använder sig av video på webben för att nå ut till miljoner kunskapstörstande människor världen över.

När jag själv lär mig ny IT-teknologi så använder jag mig av YouTube och den utmärkta informationssajten Stack Overflow. Det betyder inte att jag aldrig skulle läsa en datorbok mer. Men jag skulle behöva en riktigt bra orsak till att göra det.

Att läsa är viktigt, men det är ofta betydligt lättare att lära sig från en video än från en text.

Utvecklingen kommer att bara att fortsätta under 2014 allteftersom det blir ännu enklare för miljoner människor att skapa sina egna videon med sina allt kraftigare mobiler. Det här är en revolution som är minst lika viktig som Gutenbergs, och som kommer att få ett minst lika stort inflytande.

Välkomna till 2014!

Pressklipp:
Minns du teknikåret 2013?,Här är cio:ernas nyårslöften,
Podcast: Så var it-året 2013

[tags]Video på Webben, Khan Academy, Coursera, Udacity, Mobilvideo, Mobilvideo [/tags]