Politik

Nya lagar i Kalifornien: vapenlagar, rättigheter för transsexuella, papperslösa och pumor

Kapitolium i Sacramento, Kaliforniens huvudstad.

Som i många andra länder och amerikanska delstater så träder ett antal nya lagar i kraft i Kalifornien. En titt på några av dom get an bra bild av hur progressiv Kalifornien faktiskt är i jämförelse med de stockkonservativa amerikanske sydstaterna, och nu även alltmer Mellanvästern.

Här är några av de viktigaste av de nya lagarna. Och om någon vill jämföra med svenska lagar vore det intressant att veta vilka som också finns i Sverige.

Vapenkontroll: Elva nya vapenlagar undertecknades in i lag under 2013 , bland annat ett förbud mot tillverkning eller försäljning av stor kapacitet tidningen cabrioleter . Innehav av stor kapacitet tidningar kommer att förbjudas enligt denna lag börjar den 1 juli.

Blykulor : En kontroversiell lag som förbjuder bly jaktammunitionkommer att fasas in statewide 2019 i ett försök att skydda djurlivet från intag av giftiga metaller .

Häktning av papperslösa Kommer inte att tillåtas enbart baserat på deras invandrarstatus , om de inte har dömts eller åtalad för allvarliga brott.

Barnflickor och vårdgivare kommer att få övertidsersättning för arbete mer än nio timmar per dag eller 45 timmar i veckan under ett lag faktureras som hushållsarbetare Bill of Rights .

Transsexuellas rättigheter : Eleverna kommer att tillåtas att delta i skolans idrott och använda badrummet i överensstämmelse med sin könsidentitet , oavsett vad som anges på deras födelsebevis . Däremot kan lagen stoppass redan nästa vecka om en intolerant grupp som kallar sig “Privacy for All Students” får in tillräckligt med underskrifter för att föra upp frågan i novembervalet 2014.

Lättare och billigare för Transsexuella att lagligt ändra sina namn och identitetshandlingar så att de speglar deras könsidentitet .

Minimilön : Personer som tjänar minimilön kommer att få en ökning från $ 8 till $ 9 med början den första juli plus ytterligare en dollar år 2016.

Tillgång till abort: Sjuksköterskor , certifierade sjuksköterska barnmorskor och läkare assistenter kommer att tillåtas att utföra första trimestern-aborter.

Ungdomsbrottslingar: Minderåriga som åtalats och dömts som vuxna för allvarliga brott ges en andra chans till frihet under ett nytt “parole hearing” process som gör att deras fall ska granskas efter att ha avtjänat minst 15 år av sitt fängelsestraff .

De felaktigt dömda i Kalifornien kommer att finna det lättare och billigare att driva ersättningskrav . Enligt nationell lag , de som har frikänts är berättigade till $ 100 för varje dag de inspärrade .

Tejpade bekännelser: Brottsbekämpande myndigheter kommer att tvingas att videotejpad intervjuer med minderåriga som anklagas för mord i ett försök att förhindra framtvingade bekännelser.

Statliga och lokala myndigheter kommer inte längre fråga arbetssökande om tidigare brottmålsdomar innan man kan avgöra om personen uppfyller kraven på jobbet. Lagen träder i kraft första juli och undantar vissa jobb, som till exempel inom brottsbekämpningen.

Körkort för papperslösa invandrare: Papperslösa invandrare ska ha rätt att ta körkort senast den första Januari 2015 . Man uppskattar at 1,4 miljoner papperslösa invandrare kommer att ansöka om körkort under de kommande tre åren.

Papperslösa advokater: Statens högsta domstol kan ge alla kvalificerade jurister tillstånd att praktisera juridik oavsett deras invandrarstatus .

Tonåringar som SMSar Alla som är under 18 år får inte längre använda handsfree- teknik för att skicka eller ta emot SMS under bilkörning. Traditionell SMS:ing med hänerna förbjöds redan år 2009 .

Hemfixare: nya regler för bygglov för villaägare vars fastigheter är byggda före 1994

Fotoförbud för bilder på kändisars barn

Pumor i bergen kommer att få ytterligare skydd.

Borrningsregler: Kalifornien kommer att börja utveckla regler för att reglera den oljeborrningsmetod som kallas hydraulisk spräckning , eller “fracking” , och studera dess risker

Urban odling: Ägare av tomma eller förstörda tomter kan ges en skattelättnad för att tillåta odling på sin mark om fastigheten enbart används för jordbruk i en tätort med en befolkning på minst 250.000 innevånade .

Melody Gutierrez skriver i San Francisco Chronicle: Here’s a look at 20 new laws.

Pressklipp:
SvD,Aftonbladet

[tags]Lagar i Kalifornia, Kalifornien lagar, Nya lagar i Kalifornien, Transsexuella i kalifornien, Papperslösa i Kalifornien [/tags]

2 thoughts on “Nya lagar i Kalifornien: vapenlagar, rättigheter för transsexuella, papperslösa och pumor

Comments are closed.