Politik

Microsoft tar upp kampen mot NSA och för ett fritt Internet, medan President Obama och NSA eskalerar med kvantdatorer

De stora IT-företagen här i Silicon Valley plus Microsoft uppe i Redmond i delstaten Washington, jobbar nu på övertid för att försvåra den amerikanska regeringens massinsamling and åtföljande analys av de data som lagras i de stora datormolnen. Analys som sen bl.a. kan användas för industrispionage på en global skala.

De data som lagras i datormolnen har, som NSA:s egen illustration ovan visar, lagrats okrypterat i själva molnen, och först krypterats på väg till eller från molnen. Så NSA och FRA har helt enkelt brutit sig in i datormolnen och sen haft fri tillgång till alla okrypterade data.

Det här inlägget har flera delar, så häng gärna med, för det här blir snart intressant.

Cade Metz skriver i Wired Magazine om hur Microsofts Mark Russinovich leder företagets försök att få stopp på NSA:s massavlyssning av deras egna servrar: Clash of the Titans! Inside Microsoft’s Battle to Foil the NSA

…. Microsoft will encrypt data every time it passes between the many small services that make up a sweeping online operation such as Windows Azure. In other words, it will encrypt information before it leaves individual servers inside the data center — whether that information is traveling to another data center or not. “You need a more distributed way of handling the problem: Every individual service — whenever it talks to another service — should encrypt that channel,” Russinovich explains. “Then the price for the encryption is paid for with the resources of the individual data centers.”

So, the thousands of servers inside the data center provide the processing power needed to encrypt — “you got all these servers sitting around and they’re not fully utilized anyway. Why not use their CPUs to do the encryption, rather than these monster routers?” — and encryption is spread across many different keys. Matthew Green, an assistant research professor at the Johns Hopkins Information Security Institute who has closely followed the NSA scandal, likes the argument, though he warns that there are still pitfalls.

This is how Azure was operating before the NSA revelations — though it was using a weaker form of encryption. As detailed in a blog post from Microsoft general counsel Brad Smith, the company will now use encryption keys that span 2,048 bits and use “best-in-class industry cryptography.”

USA:s mest progressiva senator, Bernie Sanders från Vermont har ställt den fråga som ingen annan har vågat ställa, avlyssnar president Obama även kongressen.

Is the NSA Spying on Congress?

“Has the NSA spied, or is the NSA currently spying, on members of Congress or other American elected officials?” Sanders asked in a letter to Gen. Keith Alexander, the NSA director. “Spying” would include gathering metadata on calls made from official or personal phones, content from websites visited or emails sent, or collecting any other data from a third party not made available to the general public in the regular course of business?”

Sanders said he was “deeply concerned” by revelations that American intelligence agencies harvested records of phone calls, emails and web activity by millions of innocent Americans without any reason to even suspect involvement in illegal activities. He also cited reports that the United States eavesdropped on the leaders of Germany, Mexico, Brazil and other allies.

Svaret har inte låtit vänta på sig, en massa tomprat från NSA och en öronbedövade tystnad från Obama.

Intressant nog tar nu Fredric Karén i SvD FRA:s datalagring på ledarplats: Datalagringen äntligen under lupp

För oss som arbetar i journalistiska verksamheter har datalagringsdirektivet varit ett bekymmer redan från början. De kontrollmöjligheter som lagen medger riskerar att åsidosätta källskyddet. I den svenska Yttrandefrihetsgrundlagen finns meddelar- och källskyddet tydligt definierat. Det vill säga: du som lämnar uppgifter till massmedia är skyddad.

Är du dessutom anställd inom offentlig verksamhet är det förbjudet för arbetsgivaren att efterforska vem som lämnat uppgifterna.

Om dessa uppgifter lagras är risken stor att människor drar sig för att höra av sig till redaktionerna med viktiga tips och uppgifter. Därmed blir det här ett demokratiproblem.

Vad vi vet idag tack vare Bernie Sanders fråga till NSA att president i sin Daily Brief faktiskt har tillgång till information från både kongressen och högsta domstolen. Vilket betyder att presidenten har satt den amerikanska författningens grundpelare ur spel.

I Sverige är det mest intressanta inte datalagring eller massavlyssning utan NSA:s andra uppgift, att skydda svenska data från utländsk massavlyssning.

Inbegriper det också NSA:s avlyssning på svensk mark? Dvs varnar FRA svenska myndigheter mot NSA:s aktiviteter i på svensk mark? Facebook har som bekant en datorhall i Luleå. Har FRA varnat Facebook och svenska myndigheter för att NSA avlyssnar Facebooks servrar bakom Facebooks brandvägg, dvs inne i deras datorhallar?

Det verkar inte som om man har gjort det att döma av de häftiga reaktioner som har kommit från Microsoft och andra amerikanska IT-företaget.

Vore jag journalist skulle jag inte fokusera på FRA:s avlyssning utan på hur den sköter sin uppgift att skydda svenska data från utländsk makt. Vilket bör inbegripa USA.

I vad som kan ses som ett motdrag mot de amerikanska IT-företagens försök att skydda sig mot den amerikanska regeringens massavlyssning så rullar NSA nu ut ett massivt projekt för att bygga en s.k kvantdator som kan ta sig förbi alla IT-företagens försvarsåtgärder:

NSA vill bygga superdator

Amerikanska Nationella Säkerhetsmyndigheten, NSA, planerar att bygga en superdator.

Det avslöjas i dokument läckta av Edward Snowden.

Med den ska de kunna knäcka i princip all krypterad data – hos exempelvis banker, sjukvårdsinrättningar – och utländska myndigheter, skriver The Washington Post.

Det är i dokument läckta av den förre NSA-anställde Edward Snowden som uppgifterna om den nya superdatorn förekommer, skriver The Washington Post.

Enligt dokumenten ingår utvecklandet av en så kallad kvantdator i ett projekt som går under namnet “Att ta sig in i hos svåra måltavlor”, ett projekt med en budget på närmare 80 miljoner dollar.

Till sist så har New York Times på ledarplats förespråkat Amnesty får Edward Snowden.

Edward Snowden, Whistle-Blower

Considering the enormous value of the information he has revealed, and the abuses he has exposed, Mr. Snowden deserves better than a life of permanent exile, fear and flight. He may have committed a crime to do so, but he has done his country a great service. It is time for the United States to offer Mr. Snowden a plea bargain or some form of clemency that would allow him to return home, face at least substantially reduced punishment in light of his role as a whistle-blower, and have the hope of a life advocating for greater privacy and far stronger oversight of the runaway intelligence community.

Något som knappast kommer att bli möjligt så länge som USA:s nuvarande president sitter i Vita Huset.

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA[/tags]

One thought on “Microsoft tar upp kampen mot NSA och för ett fritt Internet, medan President Obama och NSA eskalerar med kvantdatorer

  1. Kalle

    Synd bara att det kostar att hålla NSA ute, både i prestanda och energikonsumtion. Kanske den illgröne Obama borde ta upp nästa gång han uttalar sig om klimatet.

Comments are closed.