Politik

Palestina och Iran, Netanyahu-regeringen drar mattan från under den aningslöse Obama

Teheran

Det finns presidenter och det finns presidenter och Barack Obama platsar utan tvekan bland USA:s svagaste presidenter någonsin. Han är lat, överförsiktig, har en sällsynt dålig och orutinerad stab, och ogillar att umgås med kongressledamöter och utländska statschefer och politiker. Vilket betyder att ingen fruktar honom, inte ens bland demokraterna i kongressen, speciellt inte efter det historiska fiaskot med Obamacare, presidentens sjukförsäkringsreform som föll platt till marken och som ännu svävar mellan liv och död.

Ingen demokrat i Washington hade någonsin vågat trotsa Lyndon Johnson eller ens Bill Clinton som man nu gör med Obama.

Michael R. Gordon och Jodi Rudoren skriver i New York Times om hur Israels försvarsminister Moshe Yaalon öppet har hånat och förlöjligat USA:s utrikesminister John Kerry för dennes försök att ge palestinierna en egen stat på Västbanken. Det här är ett makalöst utfall som inte bara handlar om några få ord utan om en lång tirad, och om det vore något annat land än Israel så skulle ministern omedelbart ha fått avgå, men i det här fallet så räcker det med en korthugget ursäkt: Israeli Minister’s Reported Comments Deriding Peace Effort Draw U.S. Rebuke

A State Department spokeswoman expressed outrage on Tuesday over a news report in which Israel’s defense minister was said to have dismissed Secretary of State John Kerry’s Middle East peace push as naïve and messianic.

“The remarks of the defense minister, if accurate, are offensive and inappropriate, especially given all that the United States is doing to support Israel’s security needs,” the spokeswoman, Jen Psaki, said in an email message as Mr. Kerry prepared to leave for Kuwait after meetings at the Vatican.

Mr. Kerry and his negotiating team “have been working day and night to try to promote a secure peace for Israel because of the secretary’s deep concern for Israel’s future,” she said. “To question his motives and distort his proposals is not something we would expect from the defense minister of a close ally.”

Klart är dock att John Kerreys idoga försök att ge palestinierna en egen nominell stat, även om den skulle fortsätta att vara ockuperad, nu knappast kommer att lyckas. Speciellt eftersom president Obama som vet att han alltid går på pumpen när han ger sig i kast med Netanyahu, inte har höjt ett finger för att stödja Kerrys strävanden.

Problemet för Obama är att Netanyahu har ett betydligt större mål i sikte än de helt oviktiga palestinerna,
Som Mark Landler och Jonathan Weisman skriver i New York Times så har Netanyahu lyckats få 16 demokratiska senatorer att bryta rank med sin egen president för att rösta ner presidentens försök att få tillstånd ett avtal med Iran. Ett avtal som Netanyahu till varje pris vill stoppa eftersom det skulle leda till diplomatiska relationer mellan USA och Iran och ett helt nytt Mellanöstern där Israel skulle bli relegerad till en biroll: bama Fights a Push to Add Iran Sanctions

— With the United States and Iran about to embark on a critical phase of nuclear talks, President Obama is waging an intense rear-guard action to prevent Senate Democrats from supporting strict new sanctions that could upend his diplomatic efforts.

Sponsors of the bill, which would aim to drive Iran’s oil exports down to zero, have secured the backing of 59 senators, putting them within striking distance of a two-thirds majority that could override Mr. Obama’s threatened veto. Republicans overwhelmingly support the bill. So far 16 Democrats have broken with the president, and the bill’s sponsors hope to get more.

The struggle is casting a long shadow over the talks, which administration officials say will be even harder than those that resulted in the six-month interim agreement, signed Sunday, that will temporarily freeze Iran’s nuclear program in return for limited sanctions relief.

Som det ser ut just nu så kommer alltså senaten att rösta ner presidentens avtal med Iran. Vad som händer sen är givetvis omöjligt att säga, men Netanyahu kommer att ha skickat en klar signal till Washington att ingen president kommer att kunna överge Israel för Iran.

Vita Huset har redan talat om att om senaten röstar som man tänker göra så blir det en röst för krig. Vilket inte är omöjligt nu när senaten har visat sina kort.

Mer intressant kanske är hur svag Obama och USA faktiskt framstår som kan låta sig manipuleras på ett sånt öppet sätt av en liten randstad som borde bara vettskrämd av världens enda supermakt. Istället är det tvärt om.

Kina och Ryssland observerar och inser nu att USA verkligen har förvandlats till en papperstiger.

Pressklipp:
Israelisk minister ber USA om ursäkt,

[tags]Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation, Iran USA, Iran Israel[/tags]