Politik

Google Glass, smarta armbandsur, hälsoarmband, den i sanning bärbara datorrevolutionen är här. Men till vilken nytta?

Från skrivbordsdatorn till den bärbara datorn till mobilen och nu till armband och glasögon som vi har på oss var vi än befinner oss och som är kopplade till våra mobiler via Bluetooth som en slags basstation, och som mäter vår puls, kollar vår sociala nätverk och gör det möjligt för oss att på jobbet på ett ögonblick ta fram elektroniska dokument från databaser i datormolnen.

Och ideligen avbryta vårt samtal med våra vänner för att titta på klockan som ideligen surrar med nya meddelanden från våra sociala nätverk. ADHD för alla, ännu ett paradigmskifte ännu en datorrevolution, hajpen flödar över.

En ny datorrevolution, bl.a. inom sjukvården, som Eric Topol beskriver. Hur mycket av det här är rena hajpen och hur mycket av det är verkligt. I alla fall för kidsen.

Ben Hammersley i Wired filosoferar om den nya bärbara datarevolutionen: Wearables: the third wave of computing

And what potential — never forget a name again, thanks to its camera, facial-recognition tech and a link to your social networks. Never be lost, through the map hovering in the corner of your eye. Develop an instant expertise in the art you’re looking at with a reverse image-search and a Wikipedia lookup. Have perfect memories of everything you do, say, see or hear through a constant archive of point-of-view shot from your forehead. Be a more scintillating conversationalist by recording, transcribing and automatically Googling everything you hear. Link your devices and adjust your day’s agenda to match your pulse-rate-monitored stress levels. Receive an ambient alert to your wrist whenever you’re close to something that’s on your phone-stored shopping list, and whisper to your glasses to show you where it is on the shelf.

Jag är själv övertygad om att den här utvecklingen är på riktigt, och att den kommer att göra livet enklare och smidigare för oss alla. Men de scenarier som Ben Hammersley målar upp om hur vi kommer att bli smartare och mer spirituella och allvetande tack vare Google Glass och smarta armbandsur påminner mig på pricken om vad man sa för tio år sen. En av de revolutioner man talade om då var följande. Du är på affärsresa, de flesta framtidsscenarier handlar av någon underlig anledning om handelsresande. Du är på affärsresa och landar i San Francisco och din mobil berättar omedelbart om alla coola restauranger med din favoritmat, och reserverar sen också ett bord åt dig. OK, jag är ledsen men jag är inte handelsresande, och de flesta av oss vill inte ha en massa s.k. push-meddelanden i vår mobil. Är det verkligen så svårt att välja restaurang i en ny stad? Och oavsett vad Ben Hammersley tror så är det jättenkelt att googla en tavla på Nationalmuseum eller på MOMA i San Francisco.

Ja saker ock ting kommer att förändras men låt oss ta alla framtidsvisioner med en gigantisk nypa salt. Det som sker det sker. Que Sera, Sera.

Revolutionen ersätts av stora och mindre framsteg, men den där euforiska nirvana som alla IT-hajpare livnär sig på att saluföra, ja den kommer aldrig.

Pressklipp:

[tags]Google Glass, Hälsoarmband, smarta armbandsur [/tags]

3 thoughts on “Google Glass, smarta armbandsur, hälsoarmband, den i sanning bärbara datorrevolutionen är här. Men till vilken nytta?

Comments are closed.