Politik

Allteftersom de arga lågutbildade vita männen i dör ut, håller USA på att bli mer liberalt?

Ronald Reagans konservativa revolution som skulle komma att bli så förödande för USA kan vara på väg mot sin grav, och det inte en dag för tidigt.

Den anser i alla fall Steve Rosenthal som har varit politisk chef för den amerikanska fackföreningsrörelsen AFL-CIO i en artikel i Washington post, där han för fram tesen att allteftersom USA blir allt mindre vitt så blir det också alltmer tolerant, och det inte bara i frågan om könsneutrala äktenskap.

Steve Rosenthal skriver bl.a.: America is becoming more liberal

… As demographics shift, so do political preferences — in this case, toward the left. A close examination of U.S. attitudes in the past decade-plus reveals that the United States is steadily becoming more progressive.

….
● Immigration. The last time the nation considered immigration reform, in 2006, 52 percent of respondents told Gallup that the priority should be halting the flow of illegal immigration. …

●Marijuana. In 2000, just 31 percent of Americans believed marijuana should be legalized, Gallup found, and 64 percent were opposed. The pro-legalization number has since tracked steadily upward. In October Gallup polling, 58 percent of respondents favored legalization and just 39 percent were opposed.

● Big business. Americans have grown more mistrustful of big business since 2002, when 50 percent of respondents told Gallup they were “very or somewhat satisfied” with the influence of major corporations. This number bottomed out at 29 percent in 2011 and 30 percent in 2012.


In the swing state of Iowa, recent extreme weather has convinced more people that the science behind climate change is real. In an Iowa State University annual poll of farmers — a traditionally conservative set — the share who believed in climate change last year was 74.3 percent, a significant jump from 67.7 percent in 2011, when the question was first asked.

Problemet med Steve Rosenthals tes är att precis som i Sydafrika så har de vita i USA, och speciellt då i de konservativa sydstaterna, kommit på allt fler smutsiga tricks för att behålla makten. Som att införa allt mer restriktiva regler för de ID-handlingar som en väljare måste ha med sig för att få rösta, plus att inskränka poströstningen så mycket som möjligt. Något som har fått en federal domare att reagera Voter ID: What they said after a judge threw out the law

Trenden mot ett tolerantare USA märks också på att dödsstraffet långsamt tappar i popularitet. Bl.a. efter påtryckningar från EU.

Jag tror absolut att de yngre amerikanerna håller på att bli mindre stockkonservativa och mer toleranta. Till stor del hänger det samman med att den amerikanska landsbygden avfolkas och att städerna växer.

Jag tror samtidigt att den här utvecklingen går oerhört långsamt och att vi kommer att få se många konservativa republikanska presidenter i Vita Huset innan vi får se någon markant skillnad.

Delstaten att hålla ett öga på är Texas som långsamt, där republikanerna långsamt, mycket långsamt, tappar makten. Demokraterna har idag en majoritet i alla de stora städerna i Texas. Men det kan ändå komma att ta 50 år eller mer innan dom också kan ta över makten från republikanerna.

Trots det, en mycket intressant utveckling. Och det kan till sist vara på sin plats att påpeka att när vi talar om liberalism i amerikanska sammanhang så talar vi inte om den i Sverige så populära nyliberalismen som är raka motsatsen.

Pressklipp:
Exekutionspluton övervägs

[tags]Liberalism i USA, Blir USA mer liberalt, USA vänster, Progressivt USA, USA politik[/tags]

4 thoughts on “Allteftersom de arga lågutbildade vita männen i dör ut, håller USA på att bli mer liberalt?

 1. hyveln

  Var det inte negrerna i Kalifornien som röstade mot enkönade äktenskap? Och de är ju en minoritet. Finns det något som tyder på ändrade opinioner för att ‘arga vita män’ byts ut mot exempelvis ‘arga bruna/gula minoritetsmän’ som kanske är minst lika socialkonservativa, religiösa och vidskepliga?

 2. Oraklet

  De “arga lågutbildade männen vita (rasistiskt uttallande till att börja med) männen” är knappast något problem – amnesti till illegala invandrare och en växande “välfärds”apparat är vad som kommer ta kol på det amerikanska samhället, Kalifornien är ju jämt o ständigt bankrutt, om alla jordbruksarbetarna i staten kommer få tillgång till välfärdssystemet – samtidigt som de inte betalt in något (eller ytterst lite iallafall) så är det snart slut…

  Med ändrad demografi så kommer också den sydamerikanska/mexikanska mutkulturen och allmänt kaos som ett brev på posten…

 3. Johnny

  Rosenthal, politisk chef för fackföreningsrörelsen AFL-CIO, Washington Post, det låter som en typisk Bolsjevik för mig. Hans rasistiska uttalande om vita och sedan propagandan att människor i Amerika blir mer toleranta ju mindre andelen vita blir är typiska Bolsjevik lögner. Kriminaliteten i Sverige ökar i takt med invandringen och det är jag säker att den gör i USA med och det kallar inte jag för ökad tolerans. Enligt Rosenthal är det progressivt att TRO på klimatförändringarna, trots att forskningen avslöjats som jättebluff, man baxnar. Jag tror inte att det blir någon skillnad på politiken för än befintligt etablissemang förlorar den ekonomiska, mediala, politiska och militära makten.

Comments are closed.