Politik

Googles smarta kontaklinser med inbyggd glukosmätare för diabetiker

Bilden är klickbar

Dagens mobila teknologi parad med allt mindre sensorer håller på att göra det möjligt för de kroniskt sjuka och även oss som är friska, att kontinuerligt kolla vår egen hälsa. Något som omhuldas av rörelsen Quantified Self som nu finns etablerad i både USA och EU.

Google har nu skapat en intressant blodsockermätare för diabetiker som är inbyggd i en kontaktlins, en mycket genial innovation, som beskrivs av Brian Otis och Babak Parviz på Googles blogg: Introducing our smart contact lens project

We’re now testing a smart contact lens that’s built to measure glucose levels in tears using a tiny wireless chip and miniaturized glucose sensor that are embedded between two layers of soft contact lens material. We’re testing prototypes that can generate a reading once per second. We’re also investigating the potential for this to serve as an early warning for the wearer, so we’re exploring integrating tiny LED lights that could light up to indicate that glucose levels have crossed above or below certain thresholds. It’s still early days for this technology, but we’ve completed multiple clinical research studies which are helping to refine our prototype. We hope this could someday lead to a new way for people with diabetes to manage their disease.

Nu är det här projekten ännu inte färdigt för allmän användning, men med Googles resurser så ser det troligt ut att det här kan komma att bli det genombrott som miljoner diabetiker har hoppats på.

Men det ligger också något större, oändligt mycket större i de här små kontaktlinserna. För de visar att vi nu kan framställa allt mindre mätinstrument och bädda in dom i allt mindre prylar som vi kan bära på oss dagen igen. Och som kan mäta allt mer intima delar av vår kropp. Och sen skicka datan till våra mobiler eller direkt till sjukhuset som kan analysera informationen i gigantiska datorhallar i molnen.

En helt ny slags sjukvård håller på att utformas.

Pressklipp:
Sydsvenskan,Norrtelje Tidning

[tags] [/tags]