Politik

Striden om datalokalisering, Microsoft och EU mot NSA, Google, Obama och Carl Bildt

Internet uppfanns i USA så det är inte så konstigt att USA har varit helt dominerande på Internet och speciellt att alla data som flyter genom det väldiga Internet och nu genom datormolnen, på ett eller annat sätt hamnar i USA.

Vilket var helt OK tills det visade sig att president Obama utnyttjade detta faktum till att kopiera och spara alla dessa data och spionera på hela världen.

Något som nu inte helt ologiskt har lett de flesta länder som inte vill skeppa över all sin information till USA, att kräva att deras medborgares data ska lagras inom det egna landet. Något som går under benämningen datalokalisering. Och som redan praktiseras av bl.a. Kanada som kräver att alla sjukvårdsdata endast får sparas i det egna landet. Jag vet inte om Sverige har någon liknande lag.

Microsoft som är stor på datormolnen har nu sagt att man stöder datalokalisering medan Google är emot. Vilket har lett till en historisk konfrontation mellan två diametralt olika ståndpunkter.

Claire Cain Miller skriver i New York Times: Google Pushes Back Against Data Localization

Microsoft and other tech companies are trying to prevent foreign customers from switching to services outside the United States. In the next three years, the cloud computing industry could lose $180 billion, 25 percent of its revenue, because of such defections, according to Forrester, a research company.

Yet even though Google faces these same risks and requests from foreign customers, its policy position is for surveillance reform instead of data localization, according to a person briefed on Google’s policy who would speak only anonymously.

Though Google at one time tried to offer customers the ability to store their data in one location in response to requests, it does not offer that feature now because it determined it was illogical, the person said. Google decided data is more secure if it is stored in multiple locations and that storing it in one location slows Google services and makes accessing the data less convenient for customers, the person said.

Eftersom dagens amerikanska hegemoni på datormolnen kommer att få sig en rejäl törn om man inte går kunderna till mötes, så vittnar Googles ståndpunkt antingen om hybris eller om att man har fått fnatt. Vad Carl Bildts position i den har frågan vittnar om överger jag till kvalificerade psykologer att förklara.

Samtidigt har en federal övervakningsnämnd rapporetat att president Obamas massavlyssning är illegal och bör upphöra: Watchdog Report Says N.S.A. Program Is Illegal and Should End

An independent federal privacy watchdog has concluded that the National Security Agency’s program to collect bulk phone call records has provided only “minimal” benefits in counterterrorism efforts, is illegal and should be shut down.

The findings are laid out in a 238-page report, scheduled for release by Thursday and obtained by The New York Times, that represent the first major public statement by the Privacy and Civil Liberties Oversight Board, which Congress made an independent agency in 2007 and only recently became fully operational.

The report is likely to inject a significant new voice into the debate over surveillance, underscoring that the issue was not settled by a high-profile speech President Obama gave last week.

Frågan är nu var de andra stora amerikanska datormolnsföretagen och främst då Amazon, ställer sig i den här frågan. Skuldra mot skuldra med NSA och Obama eller tillsammans med Microsoft och deras kunder?

Och även om den svenska regeringen inte verkar förlora någon sömn över att NSA och den amerikanska regeringen har tillgång till svenskarnas data, så är de flesta andra regeringar lyckligtvis inte riktigt lika blåögda.

Pressklipp:SR

[tags]NSA. Massavlyssning i USA, Obama massavlyssning, PRISM massavlyssning, Obama CIA NSA, Merkel Obama, Obama Merkel NSA [/tags]