Politik

Blir Silicon Valley-företaget GoPro det nya National Geographic?

National Geographic har alltid varit ett varumärke som miljoner människor känner igen, både i USA och utomlands. Med kunniga fotografer med dyr kamerautrustning som begav sig på våghalsiga resor till världens alla hörn.

Men världen förändras och idag kan GoPro, ett litet mobilt videokameraföretag i San Mateo här i Silicon Valley komma att bli det nya National Geographic, hur konstigt det kanske än kan låta. Med tusentals fans som alla använder GoPros billiga mobila videokameror och laddar upp sina videon på YouTube, så finns det idag oräkneliga GoPro-videon från världens alla hörn i datormolnen. Precis som National Geographic på sin tid.

Nick Wingfield skriver i New York Times: GoPro, Known for Daredevil Videos, Works on Its Brand

For its next act, GoPro wants to also be known as a media company.

It is not a terribly far stretch. In the last decade, GoPro has built a large and passionate following on YouTube and other Internet sites with its adrenaline-soaked and professionally made videos of surfers riding through barrels of waves and skiers parachuting off snow-covered cliffs. Customers have independently uploaded millions of their own videos, too. And many happily label the clips with the term GoPro, which has become a sort of shorthand for action shots.

“I think GoPro is producing some of the best short-form content out there today,” said Nicholas Woodman, the company’s founder and chief executive, who owns and has piloted the racing car and motorcycles now parked in the building here. “There’s a phenomenal opportunity for us to leverage GoPro as a media brand.”

Den nya digitala och sociala Internetuppkopplade världen gör trösklarna lägre för nya företag. Och precis som vi idag har bloggare i världens alla hörn så har vi också videofilmare överallt.

Och alltså helt nya medieföretag.

[tags]Video National Geographic, Media GoPro [/tags]