Politik

Trovärdigt rykte inom affärsvärlden i USA: Satya Nadella blir Microsofts nye VD

Microsofts Satya Nadella som nu ryktas bli Microsofts nye VD.

Microsoft har som bekant börjat repa sig och den sista kvartalsrapporten pekar klart uppåt.

Det är nu viktigt att Microsofts nuvarande VD Steve Ballmer fullföljer sitt löfte att avgå och släppa fram en ny VD.

Rykten som verkar välgrundade gör just nu gällande att Microsofts nye VD blir Indien-födde Satya Nadella (född 1967) som basar över Microsofts datormoln och företagsgrupp, med ansvar för att bygga och driva företagets datorplattformar, utvecklingsverktyg och molntjänster.

Han har ett mycket gott rykte inom företaget som en man som kan överbrygga det fraktionstänkande och skyttegravskrig som har plågat Microsoft under en längre tid. Och det faktum att Satya Nadella fokuserar på datormolnen är oerhört viktigt för Microsoft som måste vinna på det området för att kunna komma igen på allvar.

Dina Bass, Peter Burrows och Jonathan Erlichman skriver på Bloomberg News: Microsoft Said to Be Preparing to Make Satya Nadella CEO

Microsoft Corp. (MSFT)’s board is preparing to make Satya Nadella, the company’s enterprise and cloud chief, chief executive officer and is discussing replacing Bill Gates as chairman, according to people with knowledge of the process.

One person the board is considering to take the place of co-founder Gates as chairman is Microsoft lead independent director John Thompson, said the people, who asked not to be identified because the process is private. Even if Gates steps down as chairman, he may be more involved in the company, said two people familiar with the matter, particularly in areas like product development.

Som sagt, detta är ännu så länge ett rykte men Bloomberg är ett välrenommerat företag och Satya Nadellas namn har varit ett av toppnamnen från första början. Att Ericssons vd Hans Vestberg skulle bli Microsofts nye VD var ett av många felaktiga rykten.

Vad som har gjort att förhandlingarna har dragit så ut på tiden beror på att Satya Nadella, liksom de andra seriösa kandidaterna, har velat försäkra sig om att Steve Ballmer och Bill Gates inte kommer att sitta i Microsofts styrelse och göra hans jobb omöjligt.

Pressklipp:
SvD

[tags]Satya Nadella Microsoft, Microsoft ny VD [/tags]