Politik

Dödsstraffet och den svenska USA-bilden, varför säger vi ingenting?

Under senare år har EU gjort det svårare för myndigheterna i USA att avrätta personer genom att förbjuda exporten av sodium thiopental.

Sen 1975 har 1365 människor, inte bara amerikaner, avrättats i USA, och ytterligare 3108 väntar på sin tur.

För att kunna fortsätta att avrätta människor så har delstaterna, och det handlar till övervägande del av sydstater med Texas som klar ledare, börjat dölja vilka gifter de använder, för att förhindra att omvärlden kan förbjuda även dom.

New York Times skriver på ledarplats: Secrecy Behind Executions

It is bad enough that the death penalty is barbaric, racist and arbitrary in its application, but it is also becoming less transparent as the dwindling number of death-penalty states work to hide the means by which they kill people.

The increased secrecy around lethal-injection drug protocols is only the latest tactic of pro-death-penalty legislators and corrections officials around the country. In Missouri, this secrecy was upheld last week by a federal appeals court, which denied a condemned inmate’s constitutional claim that he is entitled to basic information about the drugs that would be used to put him to death.

Missouri’s secrecy, along with new legislation in states such as Georgia and Tennessee, is a response to a mounting “crisis” in death-penalty states: Because many drug manufacturers now refuse to supply drugs for use in executions, states are scrambling to replenish their stocks. This often means turning to compounding pharmacies, which exist in a largely unregulated world.

Man hade trott att den svenska regeringen skulle protestera mot dödsstraffet i USA, men det har man vad jag vet inte gjort. Tog Reinfeldt upp det med Obama när denne kom på besök? Jag tror knappast det.

Vilket är olyckligt för EU:s initiativ visar att det går att göra det svårare för de amerikanska myndigheterna att fortsätta det här barbariska straffet.

Pressklipp:

[tags]Dödsstraffet USA, USA dödstraffet, USA death penalty [/tags]