Politik

New Yorks borgmästare Bill de Blasio stoppar kroppsvisiteringen av stadens minoriteter

Om vi får tro den svenska pressen, och vem gör inte det, så skulle hälften av alla stockholmare, om inte fler, säga upp sig med omedelbar verkan och kasta sig på New York-planet om de bara fick chansen att bo och jobb i the Big Apple som staden ibland kallas, antagligen av äppelälskare. Populärare än Stockholm, Paris, London, Berlin, så verkar New York vara varje svensks våtdröm, en stad med enbart positiva sidor och inga som helst problem. Som t.ex. att polisen i New York under många år har trakasserat stadens icke-vita minoriteter bl.a. genom att kroppsvisitera dom.

Jag kan inte minnas att det har uppmärksammats i den svenska pressen, i alla fall inte som det borde.

Men som New York Times skriver på ledarplats, så har New Yorks progressiva borgmästare nu äntligen stoppat de här övergreppen: A New Day for New Yorkers

Mayor Bill de Blasio closed a divisive chapter in New York City history Thursday when he announced that his administration had reached an agreement with the civil rights lawyers who challenged the Police Department’s abusive and racially discriminatory stop-and-frisk program in federal court.

The agreement clears the way for the Police Department to carry out reforms ordered last summer by Judge Shira Scheindlin of Federal District Court in Manhattan, and thus to repair its damaged relationship with minority communities. The judge ruled that the department’s stop-and- frisk tactics violated the constitutional rights of minority citizens and said that city officials under the former mayor, Michael Bloomberg, had been “deliberately indifferent” to these illegalities.

Det ledsamma är hur ofta vi väljer att vända bort blicken och inte bry oss. Vi ser bara det vi vill se, det som passar in i vår bild av oss själva och av det turistmål vi har valt. Vilket visar hur skev vår bild av oss själva och om omvärlden faktiskt är.

De flesta av oss är inte hjältar som skulle riskera liv och lem för att hjälpa människor som trakasseras av polis och myndigheter. Samtidigt vill vi gärna få vår omgivning att tro att om vi bara hade varit på plats t.ex. i de amerikanska sydstaterna under Apartheidperioden så hade vi ingripit.

Men det hade vi aldrig gjort. I alla fall inte jag, som plötsligt ställdes ansikte mot ansikte mot en sån situation när jag steg ombord på Chicago-planet på Arlanda för några år sen och såg en falang av omkring ett dussin civilklädda personer försökte knuffa in en svart papperslös på planet för avvisning från Sverige.

Inget våld förekom, men den unga kvinnan skrek som besatt och jag stod bara tre-fyra meter därifrån. Varför sa jag ingenting? Det är enkelt. Jag såg före mig hur polisen skulle häkta mig, kanske bara i några timmar, och jag skulle förlora platsen på planet.

En mindre olägenhet, men nog för att förpassa mig till fegt vittne. På samma sätt som tusentals svenska New York-besökare som heller aldrig skulle ingripa mot övergrepp i sin älskade stad.

Pressklipp:
Aftonbladet,DI

[tags]New York polis, New York övergrepp, New York kroppsvisitering [/tags]