Politik

San Franciscos Heavybit industries och KeenIO, det är gränssnittet som gäller, dumbom

Bilden är klickbar

Heavybit industries är en s.k. startupaccelerator med ett niomånaders program för startupföretag som redan har fått sitt första riskkapital, s.k. såddfinansiering, och som nu vill bygga ut sina utvecklar-fokuserade produkter. Dvs produkter som inte vänder sig till allmänheten utan som programutvecklare kan använda – och givetvis betala för, för att tillhandahålla specialfunktioner som dataanalys.

Och just dataanalys är ett av IT-världens mest hajpade honnörsord, tillsammans med Big Data. Big Data handlar om de gigantiska mängder med digitaliserade data som fullkomligt väller fram från mobiler, digitala sensorer på sjukhus, på åkrar och ängar (bönderna har alltid legat i täten när det gäller den moderna IT-teknologin), från medier, YouTube mm.

Big Data har i sin tur gett upphov till olika metoder att analysera de här gigantiska datamängderna. Och där har vi president Obamas globala massavlyssningsprogram som paradexempel.

Och den som inte har läst Nate Silvers viktiga bok om dataanalys, The Signal and the Noise bör omedelbart göra det.

Dataanalysföretag växer idag upp som svampar ur jorden på datormolnen. Om man nu kan tänka sig svampar i molnen. Googles Big Query och Amazons Red Shift är ledande på det här området.

Ett av de många startupföretagen på det här området är San Franciscoföretaget med 15 anställda, som använder sig av Heavybit industries.

Keen IO tillhandahåller ett betaltjänst i form av ett s.k. gränssnitt eller API, som företag kan använda för att utföra dataanalys av sina egna data.

Cade Metz skriver i Wired Magazine: The Next Big Thing You Missed: A Tiny Startup’s Plot to Beat Google at Big Data

…..
Basically, Keen offers a set of application programming interfaces, or APIs, that let you build your own data analysis tools. You shuttle all your data onto Keen’s online service and then, through simple API calls to the service, your software can query that data, slicing and dicing it as needed.

That may sound complicated, but this is a tool for coders, not ordinary business folk. The aim is to keep things simple while still giving coders the flexibility to harness data as they see fit. “You can ask us questions with easy-to-understand, easy-to-construct, logical queries, and we’ll take care of all the hard stuff, like storing data on our servers, scaling the system up, making queries fast,” Kador explains. And, yes, coders can build slick “dashboards” that deliver results to the ordinary folk.

You’ll hear a similar pitch from Google, which offers a data analysis service called Big Query, and Amazon, which offers something called Red Shift, but Keen wants to give you more control of your data. Edward Dowling, who runs a small startup called App.io that plugs into Keen for data analysis, says he was drawn to the tool because it could deal with millions upon millions of events at any given moment, but also because it could conform with his own way of doing things. “Other services follow their own forms and paradigms,” he says. “Keen does not.”

The larger point here is that App.io can analyze data in its own way without building a new engine from scratch. ….. Amazon’s cloud provides the processing power. Keen analyzes the data. Imgix processes the images. Twilio offers the voice and text communications. And so on.

Nu måste jag erkänna att jag är aningen skeptisk till såna här betaltjänster. Dom måste vara mycket bra och helt felfria för att startupföretag ska använda dom. Det finns vanligtvis öppen kod-alternativ och det är inte helt omöjligt för smarta IT-ingenjörer att snickra ihop något sånt här heller för den delen.

Det visar sig vara mycket svårt på dagens IT-marknaden att konkurrera med gratisvaror.

Så vi får se.

[tags]Heavybit industries ,KeenIO, API, Gränssnitt [/tags]