Politik

Kviltar, amerikanska lapptäcken, blir en YouTube-framgång för ett osannolikt startupföretag

Att sy lapptäcken är ett traditionellt sätt amerikanska kvinnor ute i Mellanvästern och sydstaterna att få socialt umgänge. Så man samlas regelbundet med en massa sybehör och pratar och syr och pratar ännu mer, och några veckor senare är lapptäcket klart. Det viktiga är inte att man syr på lapptäcket uten den sociala gemenskapen.

Amerikanska lapptäcken har blivit kultur som ställs ut på museer och som kan betinga höga priser.

Jim Carlton skriver i Wall Street Journal om hur en energisk dam nere i Missouri har skapat ett framgångsrikt YouTube-baserat startupföretag på ett läsa världens kvinnor snabbsy amerikanska lapptäcken :Entrepreneur Stitches Together a Quilting Business Short cuts and video tutorials boost an outfit in Missouri

Her family’s Missouri Star Quilt Co. gets as many as 30,000 orders a month for pre-cut patches and other quilting supplies. The 5-year-old company has become the second-largest employer in this town of 1,800, its operations covering a patchwork of formerly vacant downtown buildings that include a “sleep and sew” retreat hotel. Fans stop Mrs. Doan for autographs. “I can barely go to Wal-Mart without someone recognizing me,” she says.

The key to Mrs. Doan’s popularity: she appeals to “instant gratification” quilters. “I don’t teach people how to be the best quilter,” she says. “I teach them how to do it the easiest.”

Instead of the weeks or months often required to complete a quilt, Mrs. Doan’s method teaches how to make one in as little as a day—by using a variety of pre-cut fabric patches a quilter otherwise would have to painstakingly snip out and stitch together. She also supplies the materials to do so.

Amerikanska lapptäcken är även populära i Sverige och det finns också svenska kvinnor som syr såna täcken.

Pressklipp:

[tags]Amerikanska lapptäcken, Quilting, Kviltar[/tags]

2 thoughts on “Kviltar, amerikanska lapptäcken, blir en YouTube-framgång för ett osannolikt startupföretag

  1. Barbro

    Ja, visst finns det många som syr lapptäcken i Sverige. På olika mässor brukar det samlas mycket folk runt den som demonstrerar och visar hur man ska sy de olika mönstren. Jag har många gånger tänkt att jag skulle pröva på det, men det har inte blivit av. Jag har däremot haft en kollega i skolan som är jätteduktig på att göra lapptäcken.
    Man vet aldrig, kanske det blir av någon gång.

    1. Lennart

      Barbro, Kul, jo jag har sett det litet här och var på nätet. Vet du möjligtvis om det är samma slags lapptäcken som de amerikanska eller om det finns några skillnader?

Comments are closed.