Politik

Under tiden i Mellanöstern, Mahmoud Abbas dramatiska utspel ställer Netanyahu mot väggen

Binjamin Netanyahu har ingenting att frukta från president Obama. Netanyahu har redan demonstrerat att han har den amerikanska senaten i sin ficka. En senat som av allt att döma kommer att rösta emot sin egen president, inklusive ett stort antal demokrater, för att förhindra att USA och omvärlden lyfter sanktionerna av Iran. Istället kommer senaten att rösta igenom ännu striktare sanktioner, allt för att förhindra att Iran på något sätt kan närma sig USA och EU och hota Israels ställning som Mellanösterns enda supermakt.

Trots det så är det aningen pinsamt för Netanyahu-regeringen att USA:s utrikesminister John Kerrys fredsinitiativ nu får en vitamininjektion från det ockuperade Palestinas ledare Mahmoud Abbas och dennes originella fredsförslag.

Jodi Rudoren skriver i New York Times: Palestinian Leader Seeks NATO Force in Future State

Six months into peace talks dominated by discussion about security, President Mahmoud Abbas of the Palestinian Authority has proposed to Secretary of State John Kerry that an American-led NATO force patrol a future Palestinian state indefinitely, with troops positioned throughout the territory, at all crossings, and within Jerusalem.

Mr. Abbas said in an interview with The New York Times at his headquarters here over the weekend that Israeli soldiers could remain in the West Bank for up to five years — not three, as he previously stated — and that Jewish settlements should be phased out of the new Palestinian state along a similar timetable. Palestine, he said, would not have its own army, only a police force, so the NATO mission would be responsible for preventing the weapons smuggling and terrorism that Israel fears.

“For a long time, and wherever they want, not only on the eastern borders, but also on the western borders, everywhere,” Mr. Abbas said of the imagined NATO mission. “The third party can stay. They can stay to reassure the Israelis, and to protect us.

Som sagt, de flesta observatörer inser att Netanyahu lätt kan förpassa det här initiativet till historiens skräphög och fortsätta att utöka Israels positioner på Västbanken utan att vare sig Obama eller EU så mycket säger ett knyst.

Men i takt med att globaliseringen nu har nått Mellanöstern så har Israels vägran att lyfta ockupationen av Palestina börjat uppmärksammas även i EU. Ett exempel är det tidigare så Israeltrogna Folkpartiet som nu har blivit mindre Palestina-fientligt än tidigare.

Och allt fler Européer har börjat fråga sig om det inte är hög tid att vägra köpa varor som tillverkas av israeliska företag på den ockuperade västbanken.

Isabel Kreshner skriver i New York Times: Netanyahu Criticizes Kerry Over Boycott Remarks

Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel and some of his senior ministers on Sunday strongly criticized groups who are threatening a boycott of Israel over its policies toward the Palestinians. Their remarks were a sharp retort to Secretary of State John Kerry, who warned a day earlier that the risk of boycotts would intensify should the current Middle East peace effort fail.

In a swift response to the Israeli criticism, the State Department said that Mr. Kerry had always opposed calls for boycotts and expected “all parties to accurately portray his record and statements.”

The heated exchange comes as the Obama administration prepares to complete and present a “framework” accord in the coming weeks, which would be a first step toward a comprehensive agreement and serve as a basis for a continuation of negotiations.

Med Twitter, YouTube och sociala medier har det blivit lättare för palestinierna att nå ut till världen med sitt budskap om förtryck och ockupation. En bild som inte riktigt passar in i den bild av det demokratiska och fredliga Israel som de flesta i EU hittills har haft.

Om man till det lägger att Israels på precis samma sätt som EU nu blir utsatt för en våg av papperslösa invandrare, så inser man att situationen i Mellanöstern nu håller på att förvandlas allt snabbare.

Thomas Friedman skriver i New York Times:A Wonderful Country

Guess how many African migrants, mostly from South Sudan, Eritrea and Uganda, have entered Israel in recent years and are here illegally: 54,000! Stroll around the Central Bus Station in Tel Aviv, where many have found shelter, and you’ll see African men on cellphones on every street. They sailed, walked or drove to Israel’s borders and either slipped in on their own or were smuggled in by Bedouins across Egypt’s Sinai Desert. That’s why the latest fence Israel has built is along the Israel-Sinai frontier. The Sinai is so out of control that last week Islamist militants shot down an Egyptian military helicopter there with a surface-to-air missile believed to have been smuggled in from Libya after Muammar el-Qaddafi’s arsenals were broken into during his overthrow.

Så även om Netanyahu säkert kan vifta bort John Kerrys fredsinitiativ, som inte ens verkar ha speciellt stort stöd från president Obama, som har lärt sig att han alltid förlorar när han försöker konfrontera Netanyahu, så bör vi inte ta för givet att ockupationen kommer att vara i all evighet.

Elefanten i rummet är Iran, en nation som USA förr eller senare måste närma sig om man inte helt vill förlora inflytandet i Mellanöstern. Och när, inte om, det händer så kommer Israel inte längre att vara Mellanösterns enda supermakt, eller ens speciellt viktig.

Ungefär lika viktig som Tjeckien i EU jämfört med Tyskland. Ett demokratiskt land som kommer att fortsätta att spela en viktig roll i Mellanöstern. Men inte den enda nation som omvärlden behöver bry sig om. Som Folkpartiet som i många långa år var det enda parti i den svenska riksdagen som med Cecilia Wikström hade en “talesman för Mellanöstern” som alltid avfärdade varje försök att ta upp frågan om Palestina och palestinierna med att det var en skymf mot Förintelsen.

Tio, tjugo, kanske t.om. trettio år till, men knappast längre. Inga murar varar i all evighet och inget folk kan hållas ockuperat i all evighet.

Fråga Erich Honecker.

Pressklipp:
Aftonbladet,Aftonbladet

[tags]Mellanöstern, Israel och Palestina, Palestinamuren, Israel ockupation, Iran USA, Iran Israel [/tags]

2 thoughts on “Under tiden i Mellanöstern, Mahmoud Abbas dramatiska utspel ställer Netanyahu mot väggen

  1. johan,karlskrona

    Hoppingivande.
    Och nu närmar Eu sig Iran. Kommer USAs ev fortsatta sanktioner mot Iran att betyda något om EU, Ryssland, och Kina handlar med dem?

    1. Lennart

      Johan, Det är i sanning en svår fråga. USA har fortfarande ett mycket stort inflytande i världen och kan tvinga EU att inte bryta sanktionerna. Hittills verkar man ha fått världen att sluta upp bakom sanktionerna, vi får se hur det går om senaten röstar för fler sanktioner.

Comments are closed.