Politik

USA: Medelklassen urholkas verkligen allteftersom samhällsklyftorna ökar

Galleria i Oklahoma City

Samhällsklasser har försvunnit tidigare i historien. Kanske mest dramatiskt när bönderna plötsligt började ta slut under första hälften av 1900-talet. Dom ersattes av arbetarklassen som sen i sin tur har försvunnit till kontorsjobb i medelklassen.

Och nu har också medelklassen också den börjat försvinna. Det har mycket litet med politik att göra. Snarare med teknologi och globaliseringen och hur allt mer avancerade datorer nu kan utföra allt fler av medelklassjobben.

Nelson D. Schwartz skriver i New York Times:The Middle Class Is Steadily Eroding. Just Ask the Business World.

As politicians and pundits in Washington continue to spar over whether economic inequality is in fact deepening, in corporate America there really is no debate at all. The post-recession reality is that the customer base for businesses that appeal to the middle class is shrinking as the top tier pulls even further away.

“Those consumers who have capital like real estate and stocks and are in the top 20 percent are feeling pretty good,” said John G. Maxwell, head of the global retail and consumer practice at PricewaterhouseCoopers.

In response to the upward shift in spending, PricewaterhouseCoopers clients like big stores and restaurants are chasing richer customers with a wider offering of high-end goods and services, or focusing on rock-bottom prices to attract the expanding ranks of penny-pinching consumers.

De jobb som automatiseras och datoriseras kommer inte att till 100% att kunna skötas automatiskt. Lika litet som autopiloten har gjort alla piloter överflödiga. Men det blir färre jobb och den utbildning som behöver blir också lägre. Kanske inte dramatiskt lägre i början, men trenden är omisskännlig.

Politikerna verkar ännu inte förstå hur fundamental det här trenden är. Allra minst i Sverige.

Pressklipp:

[tags]Medelklassen, Medelklassjobben i USA försvinner [/tags]

One thought on “USA: Medelklassen urholkas verkligen allteftersom samhällsklyftorna ökar

  1. utlandsMartin

    Problemet är även i ett större perspektiv att de jobb som inte går att automariseras kan istället out sourcas, typ personalavdelningen, doktorn, sekreterare, ekonomipersonal, IT etc… Funderar om det är några jobb kvar när mina barn kommer ut på arbetsmarknaden.

Comments are closed.