Politik

Republikanernas Parabellum Labs, hur Big Data kommer att avgöra 2016 års presidentval i USA, och framtida svenska riksdagsval

Det var Obama-lägrets användning av Big Data och avancerad dataanalys som avgjorde 2008 och 2012 års presidentval, och nu satsar republikanerna stort på att utveckla sin egen Big Data-teknologi som man hoppas kommer att jämna oddsen mot Hillary Clinton inför 2016 års presidentval.

Det här är en oerhört viktig utveckling och vad som nu är på väg är en kapplöpning mellan de båda partierna om vem som kan utveckla den mest avancerade Big Data-teknologin som båda parter är överens om är vad som kommer att avgöra valet.

Sean Gallagher skriver på Ars Technica: The GOP arms itself for the next “war” in the analytics arms race. Para Bellum Labs, an RNC incubator, looks to change the business of campaigning.

During the 2012 presidential campaign, Obama for America (OFA) launched what amounted to an internal Internet startup to power its digital campaign. The effort was remarkably successful, especially in comparison to the efforts of the Mitt Romney campaign—as evidenced by the meltdown of Team Romney’s “Orca” get-out-the-vote effort on Election Day.

Now the RNC wants to leapfrog the Democrats technologically by building an infrastructure that will not just help their next presidential contender, but Republicans across the board—instead of leaving candidates to their own devices.

The incubator, called Para Bellum Labs, opened this week and is led by the RNC’s new chief data officer, Azarias Reda. Part of Reda’s plan, he told Ars, comes from the playbook he used at the Web startup the RNC lured him away from. “We want to establish a culture where people can take ownership of problems and can innovate faster,” Reda said.

Men det här är också viktigt för de svenska partierna. Vi får ta det för givet att Alliansen kommer att utnyttja den amerikanska teknologin i sin egen valkampanj, om än i något blygsammare utsträckning än vad man gör i USA, och om inte Socialdemokraterna hänger med i svängarna så kommer man att bli chanslös.

För dagens val handlar inte längre om att föra ut sitt partis budskap utan att in i minsta detalj analysera vad olika samhällsgrupper tycker i olika frågor och sen skräddarsy sitt budskap därefter.

Det parti som kan vinna den kapplöpningen kommer också att vinna valet.

Pressklipp:
Expressen,Sydsvenskan,SR

[tags]Big Data i USA, presidentvalet 2016, Val i USA [/tags]

9 thoughts on “Republikanernas Parabellum Labs, hur Big Data kommer att avgöra 2016 års presidentval i USA, och framtida svenska riksdagsval

 1. Christer W

  Lennart, skyttegravskrig förekommer som term när det inte går att enas politisk, det kan gälla från en investering till ett cykelställ eller pengar till snöröjning m.m. Eller hur många som ska jobba längst ut i verksamheten som t.ex. vårdare på sjukhemmen osv.

 2. Christer W

  Angående våldsamma namn, tyvärr har det blivit allt vanligare med militäriska termer i vardagslivet, t.ex. skarpt läget etc.
  Det ett sätt att manipulera vår inställning till saker och ting.

 3. Christer W

  Per. Det märkliga är att (s) lägger sådan energi på att få en dryg procentenhet att byta sida när det är upp till 15 procent som inte röstar.
  Det är mycket troligt att en stor andel av dessa 15% är missnöjda med sossarnas politik. Borgerlighetens väljare har ju en maxim som gäller, man ska rösta för att det är en plikt. Det är bara föremålet för maximen som växlar, nu har ju en del borgare börjat stödja sd.

 4. Per A.

  Trianguleringsprocessen har pågått länge även i Sverige. Det är trångt i mittfåran.

  Ang. name på republikanskernas analyslab, så är det intressant att se hur ofta den amerikanska högern väljer tämligen våldsamma namn. Det blir ‘Talon’, ‘Raptor’ och ‘Orca’, även om det som skall namnges bara är en databas…

  1. Lennart

   Per: Kan det möjligen ha att göra med att vi inte längre har klara klasskillnader som avgör på vilka vi röstar. Mina föräldrar som var borgare skulle t.ex. aldrig i livet ha röstat på sossarna. När Knut Rexed som var akademiker och professor så blev det sensation.

 5. hyveln

  Socialdemokraterna gjorde sig irrelevanta när man förvandlades från ett ganska effektivt socialliberalt parti med masstöd till en liten nyliberal toppstyrd och inbördes intrigerande grupp utan några bredare sociala ambitioner. Då är det ganska ointressant hur mycket eller lite datorkraft man sätter in och man blir i stort sett utbytbar mot moderaterna utan att det märks så stor skillnad.

 6. Bossebus

  Och vad händer när vi upptäcker att vi kan tycka en sak utanför nätet och en annan sak på nätet?

  Möjligen ger kreditkortshandel,registrerade köp,reg av var vi är,reser,”likar”,söker efter mm ett visst underlag för att tolka en “vilja”, men fan trot!

  Kappvändarstrategi.

  ps

  Finns redan här: Nya arbetarpartiet, alla är feminister etc
  Googles nya färggranna intro.mm

Comments are closed.